Slavlje obećanja i proslava 30 godina postojanja belišćanske Frame

22. 4. 2024.

U subotu 20. travnja 2024. s početkom u 18 sati u župnoj crkvi sv. Josipa Radnika u Belišću održala su se obećanja Frame Belišće. Tom su prigodom belišćanski framaši proslavili i 30 godina svoga postojanja. Oko 17 sati počeli su pristizati framaši iz cijelog osječkog područja te se već tada mogao čuti ugodan razgovor i smijeh starih prijatelja. Svojim su dolaskom proslavu obećanja i 30 godina postojanja uveličali framaši iz Borova Naselja, Đakova, Našica, Otoka, Sikirevaca, Slavonskoga Broda i Vukovara.

Euharistijsko slavlje predvodio je fra Marko Neretljak, duhovni asistent Frame Belišće. Misno slavlje animirali su članovi Zbora Frame Belišće, kojima se pridružio sav puk. Nakon ulazne pjesme fra Marko je kratkim govorom pozdravio sve prisutne, svima zahvalio na dolasku i pozvao nas da ostanemo ustrajni u svojoj vjeri. Prije fra Markove homilije petnaest framaša izreklo je svoje: „Evo me“, te su tako pokazali želju služiti Gospodinu u bratstvu Franjevačke mladeži, upravo u duhu svoga ovogodišnjeg gesla: „Odlučio sam slijediti Krista.“ Nakon homilije svoja je obećanja obnovilo pet framaša, dok je desetero framaša po prvi put dalo obećanja. Framaši su obećali da će, potaknuti Božjom milošću, tijekom godine dana slijediti primjer sv. Franje te da će se spremno odazvati na svaki poziv dobra. Svaki je framaš kao uspomenu na ovaj dan dobio narukvicu sa znakom tau, simbolom Frame i Trećeg franjevačkog reda u cijelom svijetu. Svakom je obećaniku najprije čestitao duhovni asistent fra Marko Neretljak, a nakon njega predstavnica belišćanskog OFS-a Jelena Šarčević i mjesna predsjednica belišćanske Frame Klara Stanković. Prije samog završetka slavlja framašima, duhovnim asistentima i svima prisutnima obratila se mjesna predsjednica Klara Stanković poticajnim riječima.

Neformalni dio započeo je odmah po završetku misnog slavlja kada su framaši otplesali svoj poznati ples. Druženje se nastavilo u Dvorani bl. Alojzija Stepinca gdje su framaši i ostali puk mogli uživati u pripremljenom filmu i zajedništvu. Film koji su pripremili domaći framaši uključivao je dojmove starijih framaša i njihovih duhovnih asistenata fra Ivana Širokog, prvog duhovnog asistenta, i fra Marka Neretljaka, trenutnog duhovnog asistenta. Filmom su bila obuhvaćena sva razdoblja Frame Belišće tijekom ovih 30 godina, od samih početaka pa sve do danas. Nakon filma framaši su se okrijepili uz pripremljenu hranu i piće, družili, pjevali i plesali. U večernjim satima svi su se, zajedno sa svojim duhovnim asistentima, zaputili kući radosna srca, s puno novih iskustava i poznanstava, ali i lijepih uspomena.

Vjerujem da smo obećanjima primili puno snage i milosti od Gospodina te da ćemo odsad biti puno snažniji, kako u osobnoj vjeri, tako i u framaškome zajedništvu te se nadam da će bratstvo nastaviti rasti, kao što je raslo i dosad.

 

(tekst: Tea Cindori, tajnica Frame Belišće; foto: Krešimir Šarčević)