30. nedjelja kroz godinu, 24. listopada 2021. g.

23. 10. 2021.

 

Spomendan svetaca:

četvrtak: Sv. Šimun i Juda Tadej, apostoli

 

  1. MOLITVA KRUNICE: Potičemo svu djecu i roditelje, a osobito prvopričesnike (2. i 3. razred osnovne škole) i krizmanike (8. razred osnovne škole i 1. i 2. razred srednje škole) da dođu sutra 25. listopada u 17.20 sati na molitvu listopadske pobožnosti krunice u našu župnu crkvu.
  1. ŽUPNA KATEHEZA ZA 3. c i d RAZRED OSNOVNE ŠKOLE: Župne kateheze za učenike 3. c i d razreda osnovne škole bit će u utorak 26. listopada 2021. godine u 13.30 sati zbog utakmice Belišće – Hajduk.
  1. PODRUČNA ŠKUPŠTINA I ŠKOLA ANIMATORA FRANJEVAČKE MLADEŽI: Naša župa i Mjesno bratstvo Franjevačke mladeži bit će domaćini Područne skupštine i škole animatora od 29. do 31. listopada 2021. godine. Na tom susretu ugostiti ćemo 70-ak mladih Osječkog područnog bratstva Franjevačke mladeži koje okuplja 15 zajednica FRAME od Iloka do Požege. Svojim molitvama i pomoći podržimo ovaj susret mladosti u našoj župnoj zajednici.
  2. OBEĆANJA FRAME: U subotu 30. listopada za vrijeme svete mise u 18.00 sati 25 framaša FRAME Belišće dat će svoja framaška obećanja. Nakon mise sve pozivaju na zajedničko druženje u Dvorani bl. Alojzija Stepinca. Podržimo ih svojim dolaskom i molitvama. U subotu nemamo svete mise u 8h.
  3. EUHARISTIJSKO KLANJANJE: U petak 29. listopada u 21 sat imat ćemo euharistijsko klanjanje u župnoj crkvi na koje pozivamo sve, a osobito naše krizmanike i mlade.
  1. DEKANATSKI SUSRET OBITELJI I BRAČNIH PAROVA: Dekanatski susret obitelji i bračnih parova održat će se u četvrtak 28. listopada 2021. godine u pastoralnom centru u Valpovu s početkom u 19.30 sati. Susret vodi voditeljica Nadbiskupijskog bračnog i obiteljskog savjetovališta iz Osijeka gđa Elizabeta Matuzović, a tema susreta je: Jačanje otpornosti u bračnom i obiteljskom životu. Odazovimo se na ovaj susret.
  1. NADBISKUPOVA OKRUŽNICA PRIGODOM OTVARANJA SINODE O SINODALNOSTI CRKVE (2021. – 2023.) I POČETKA SINODSKOGA SAVJETOVANJA: Na razini sveopće Crkve održat će se u razdoblju od 2021. do 2023. godine Sinoda o sinodalnosti Crkve. Povodom tog velikog događaja za Crkvu naš nadbiskup mons. Đuro Hranić uputio je okružnicu u kojoj nas želi upoznati sa Sinodom i početkom sinodskoga savjetovanja u našoj mjesnoj Crkvi. U svojoj okružnici otac nadbiskup kaže da nas još snažno prožimlje iskustvo sinode u našoj mjesnoj Crkvi koje se održalo u razdoblju od 1998. do 2003. godine. Bilo je to vrijeme, nastavlja nadbiskup, u kojem je naša Crkva produbljivala svijest o svojoj vjerničkoj stvarnosti, o životnim i društvenim prilikama u kojima se nalazi… A samo ozračje sinodskoga hoda poticalo je među svim članovima Božjega naroda duh intezivnije molitve, duhovnog i pastoralnog razlučivanja kao i snažnijeg doživljaja kršćanskoga zajedništva. Sinodalnost je izvorna i trajna oznaka Crkve jer Crkva je mjesto uzajamnog slušanja i dijaloga svih vjernika. Stoga nas papa Franjo poziva i potiče da pred iskustvo svoje vjere i crkvenog zajedništva stavimo upravo pitanje sinodalnosti, tj. zajedničkoga hoda i sudjelovanja u Kristovu poslanju svih dijelova Božjega naroda. Sinoda o sinodalnosti je otvorena 9. i 10. listopada ove godine u Rimu, a 17. listopada u svim biskupijama pa tako i našoj i trajat će do XVI. redovne opće Biskupske sinode koja će se održati u listopada 2023. godine. Na otvaranju sinode papa Franjo nam je uputio riječi: „da je put sinodalnosti put koji Bog očekuje od Crkve trećeg tisućljeća“. A upravo je trajna obnova Crkve u životnim prilikama suvremenog svijeta put na koji nas svakoga dana poziva Drugi vatikanski koncil. Pripremni dokument i temeljni materijali za sinodsko savjetovanja, tzv. „Vademecum“ preveden je na hrvatski jezik i može se naći na mrežnoj stranici sinoda.hbk.hr, kao i na dijelu o Sinodi na našoj nadbiskupijskoj mrežnoj stranici djos.hr. Zato je u našoj nadbiskupiji uspostavljeno i posebno tijelo pod imenom Nadbiskupijsko povjerenstvo za sinodsko savjetovanje čija će uloga biti promicati, koordinirati, pružati pomoć, pratiti dinamiku ostvarivanja sinodskoga savjetovanja u našoj nadbiskupiji te prikupiti rezultate savjetovanja i na kraju načiniti predviđenu „dijecezansku sintezu“ koja će biti upućena Hrvatskoj biskupskoj konferenciji. Na razini župne zajednice i mi ćemo se uključiti u Sinodu kroz molitvu, susrete, promišljanja.

 

  1. Tisak: Glas Koncila