“72 sata bez kompromisa” i proslava obljetnice Udruge sv. Vinka

17. 10. 2022.

U župi svetog Josipa Radnika u Belišću u vremenu od 13. do 16. listopada 2022. godine održan je međunarodni volonterski projekt 72 sata bez kompromisa, koji animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo. Projekt se provodi u devet europskih zemalja, a Hrvatska je deseta  zemlja koja je prepoznala vrijednosti projekta. Smisao je projekta da velik broj mladih istovremeno volontira na različitim mjestima.

U ovome je projektu u našoj župi i gradu sudjelovalo tridesetak mladih. Većina njih učenici su Srednje škole Valpovo, a ostali su sudionici članovi Frame Belišće, ili pak studenti i ostala mladež.

Susret je započeo u četvrtak 13. listopada večernjom svetom misom u 18 sati koju je predslavio fra Mirko Mišković. Nakon svete mise fra Mirko se sudionicima obratio prigodnim riječima ohrabrenja, vođen porukom pape Franje za 35. svjetski dan mladih, a koji kaže: “Mladiću, kažem ti ustani!“ Ova poruka osnažuje mlade i priprema ih kao aktivne članove društva koji mogu preuzeti odgovornost i djelovati. Potom su se nazočni podijelili u timove i dobili zaduženja za sljedeća dva dana, četvrtak i petak, kada su se provodile aktivnosti radnog i socijalnog karaktera. Ovim su projektom u našem gradu bili obuhvaćeni: Dječji vrtić Maslačak, Udruga svetog Vinka Paulskog, Udruga Zvono, Dom sa stare i nemoćne Treća dob. Mladi su bili angažirani i u uređenju samostanskog dvorišta kao i liturgijskog prostora, te u čišćenju prostora oko belišćanskog hostela, šetnice, te odmorišta Drava. Veliku su pomoć pružili i trima našim župljankama starije životne dobi spremajući i čisteći im domove.

Nakon dva dana radnih akcija, u nedjelju 16. listopada, ovaj je projekt završen najljepšim oblikom zahvale, svečanim misnim slavljem u 11 sati u župnoj crkvi svetog Josipa Radnika u Belišću, a koje je predvodio župnik fra Marko Neretljak uz koncelebraciju župnog vikara fra Mirka Miškovića. U svečanoj su procesiji u crkvu ušli i mladi volonteri kao i članice Udruge svetog Vinka Paulskog, koja je obilježila i proslavila svojih 20 godina djelovanja. Članice karitativne grupe još su 12. listopada 2002. godine osnovale Konferenciju svetog Josipa Radnika. Udruga svetog Vinka, kao laička organizacija sveopćeg katoličkog značaja, otvorena je svima koji žele svoju vjeru živjeti kroz ljubav i služenje bližnjima. Devet vrijednih žena nesebično rade na dobrobit svih nemoćnih, slabih, napuštenih, i na svaki drugi način potrebitih ljudi naše župe i grada.

U svojoj je homiliji, potaknut navještenim evanđeoskim ulomkom, fra Marko istaknuo radost i snagu ovakvog djelovanja kakvo su protekloga vikenda ostvarili naši mladi u ranije spomenutom projektu, kao i „Vinkovke“ u dva desetljeća djelovanja. Zasigurno mogu posvjedočiti, i jedni i drugi, kako je bilo trenutaka posustajanja, ali je „snaga vjere i srca probudila duh koji zna da je dobro služiti drugima.“ To su, zaključio je fra Marko, „mladost i mudrost – dvije stvarnosti koje se prožimaju i upotpunjuju, a snagu crpe u svom Gospodinu.“ Na kraju misnog slavlja župnik se zahvalio i mladima na sudjelovanju, kao i članicama Udruge svetog Vinka na njihovom požrtvovnom djelovanju. Sve nazočne je pozvao pogledati izložbu fotografija u dvorani blaženog Alojzija Stepinca koja zorno oslikava dosadašnji rad Udruge. Prije završnog blagoslova „Vinkovke“ su izmolile molitvu predanja, a susret se završio zajedničkim fotografiranjem te okrjepom u vjeronaučnoj dvorani.

(tekst: Marija Jelkić; foto: Marija Jelkić i Krešimir Šarčević)