“72 sata bez kompromisa” u Belišću

16. 10. 2023.

U župi svetog Josipa Radnika u Belišću od 12. do 15. listopada 2023. održan je Međunarodni volonterski projekt „72 sata bez kompromisa“, koji animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo. Projekt se provodi u devet europskih zemalja, a Hrvatska je deseta zemlja koja je prepoznala vrijednosti projekta. Smisao je projekta da velik broj mladih istovremeno volontira na različitim mjestima.

U ovome je projektu sudjelovalo tridesetak mladih. Većina njih učenici su Srednje škole Valpovo, a njihova su imena: Hana Kolarić, Nina Dupca, Luka Šušak, Lukas Petrović, David Belcar, Lorna Mostina, Dora Ledinšćak, Dora Šrepfler, Lorena Stanić, Mia Jelkić, Sara Jovinac, Nensi Perošević,  Ana Kaptalan, Tin Sakač, Tea Kokić, Damian Belcar, Julianna Popović, Dora Prelčec, Nika Karpov, Lota Paudenović, Nera Markota, Petra Vejić, Nora Pastulović, Lorna Budai, Lara Arc, Eva Mužar, Julija Mumlek,Izak Kaurin, Petra Petersdorfer, Saša Vuksanić, Stela Vileta, Leona Ivanković i Petra Zrno. Njima su se priključile i dvije učenice koje pohađaju osječke srednje škole, a to su: Klara Sirovec iz Isusovačke klasične gimnazije i Karmen Verner iz Medicinske škole.

Susret je započeo u četvrtak 12. listopada večernjom svetom misom u 18 sati koju je predslavio župni i samostanski vikar fra Mirko Mišković i  mlade osnažio riječima da,  kao aktivni članovi društva, mogu preuzeti odgovornost i djelovati. Potom su se nazočni podijelili u timove i dobili zaduženja za sljedeća dva dana, četvrtak i petak, kada su se provodile aktivnosti radnog i socijalnog karaktera. Ovim su projektom u gradu Belišću bili obuhvaćeni: Dječji vrtić Maslačak, Udruga PUKS, Udruga Zvono, Socijalna samoposluga Belišće, Gradska knjižnica i čitaonica Belišće i Dom sa stare i nemoćne Treća dob. Mladi su bili angažirani i u uređenju samostanskog dvorišta kao i liturgijskog prostora. Veliku su pomoć pružili i trima župljankama starije životne dobi spremajući i čisteći im domove.

Nakon dva dana radnih akcija, u nedjelju 15. listopada, ovaj je projekt završen najljepšim oblikom zahvale, svečanim misnim slavljem u 11 sati u Župnoj crkvi svetog Josipa Radnika u Belišću, a koje je predslavio župnik fra Marko Neretljak.

U svojoj je homiliji, potaknut navještenim evanđeoskim ulomkom, fra Marko istaknuo radost i snagu ovakvog djelovanja kakvo su protekloga vikenda ostvarili naši mladi u ranije spomenutom projektu. Ta je snaga izražena i u riječima svetoga Pavla iz Poslanice Filipljanima gdje on kaže: „Sve mogu u Onome koji me jača!“  Zasigurno mogu posvjedočiti kako je bilo i  trenutaka posustajanja, ali je „snaga vjere i srca probudila duh koji zna da je dobro služiti drugima.“ To je, zaključio je fra Marko, „stvarnost koja snagu crpi  u svom Gospodinu.“

Na kraju misnoga slavlja župnik je zahvalio mladima na sudjelovanju, a sve je nazočne pozvao na  zajedničko fotografiranje te okrjepu u  vjeronaučnoj dvorani.

(tekst: Marija Jelkić)