Adventska duhovna obnova

09. 12. 2022.

U župi svetog Josipa Radnika u Belišću u vremenu od 25. do 27. studenoga 2022. godine održana je duhovna obnova koju je predvodio fra Damir Pavić, svećenik, franjevac Provincije Bosne Srebrene.

Duhovna je obnova započela u petak 25. studenoga večernjom svetom misom koju je predslavio fra Damir. U svojoj je homiliji, a poslije i u euharistijskom klanjanju, naglasio važnost življenja dostojnog ljudskog života, imajući uvijek na umu mjesto Isusa Krista u našim srcima. Psalmist kaže, nastavio je dalje, „S Bogom svojim mogu preskakati i zidine“, istaknuvši simboliku križa i kazavši kako mnogi danas bježe od njega. „Život nema smisla, ako nije u sjeni križa“, naglašava fra Damir. Došašće nas uči kako ćemo se pripremiti za dane u životu kada ćemo živjeti ostavljeni i napušteni, sami i nemoćni. Ističući važnost prihvaćanja križa u vlastitom životu, fra Damir kaže kako se ni ljubav ne želi povezati sa žrtvom, a „prava se ljubav se jedino s križem može povezati.“ Na drvetu križa pročišćava se naša vjera i crpi životna snaga.

Susret s mladima, uglavnom krizmaničkom skupinom, započeo je duhovnim nagovorom, a nastavio se euharistijskim klanjanjem, tijekom kojega su mladi mogli pristupiti sakramentu svete ispovijedi.

Drugoga dana duhovne obnove, 26. studenoga, u prijepodnevnim se satima fra Damir susreo s roditeljima ovogodišnjih prvopričesnika i krizmanika. Obitelj je, rekao je, „na prvoj crti obrane“, stoga je teško i izazovno biti roditelj ukoliko čovjek nema vjere. Vjeru treba shvatiti, „kao plamen svijeće koji se može i ugasiti ukoliko nam ruke nisu sklopljene“, slikovito je opisao. Vjeru možemo čuvati hraneći je molitvom i redovitim sakramentalnim životom .

Popodnevni je susret bio namijenjen djeci od 3. do 7. razreda osnovne škole. Drugi dan duhovne obnove završio je uoči prve nedjelje došašća svetom misom i euharistijskim klanjanjem. U svojoj homiliji fra Damir je istaknuo važnost molitve i bdijenja. Došašće je poziv da „svoje vrijeme ispunimo molitvom, koja je ljubav Božja.“ Vrijeme provedeno u molitvi je vrijeme koje je Bogu darovano upravo onako kako ističe sveti Augustin, izgovarajući svima nam poznatu rečenicu: „Za sebe si nas, Gospodine, stvorio i nemirno je srce naše dok se ne smiri u Tebi.“ Jedino Gospodin može ispuniti „prazninu naših duša“.

Duhovna je obnova završila u nedjelju 27. studenoga na jutarnjim svetim misama koje je predslavio fra Damir Pavić u koncelebraciji domaćih fratara. Vjerničkim je slavljima nazočio velik broj župljana, a milosno vrijeme došašća uzveličano je i pjevanjem župnih zborova.

Po završetku misnog slavlja prisutnim se vjernicima obratio župnik fra Marko Neretljak i ujedno zahvalio predsjedatelju misnoga slavlja i voditelju duhovnu obnove fra Damiru Paviću. „Ovaj se vikend na poseban način u našoj župi razlijevala milosna radost“, rekao je župnik i nastavio kako će i ova duhovna obnova biti velika snaga i radost svima nama u milosnom vremenu došašća.

 

(tekst: Marija Jelkić; foto: Krešimir Šarčević)