Belišćanski framaši na Nacionalnom seminaru za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Frame

05. 9. 2023.

XVI. nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Frame, pod geslom: „Nisam došao da budem služen, nego da služim“, održan je od 28. kolovoza do 1. rujna u crkvi sv. Nikole, biskupa, u Čakovcu. Okupilo se šezdesetak framaša iz cijele Hrvatske zajedno s duhovnim asistentima. Iz naše Frame Belišće na seminaru su sudjelovale Noemi Bugarinović, mjesna voditeljica formacije i Klara Stanković, mjesna predsjednica.

Nakon okupljanja, uvodnih pozdrava i obavijesti, uslijedila je molitva krunice i euharistijsko slavlje koje je predvodio fra Matija Marijić, nacionalni duhovni asistent Frame. U uvodnom radu u skupinama framaši su se međusobno bolje upoznali, a zatim je uslijedilo vrijeme za počinak.

Drugoga dana program je započeo jutarnjom molitvom časoslova i predavanjem fra Vinka Brkovića, duhovnog asistenta Osječkog područnog bratstva Frame i Frame Našice, pod nazivom: Sv. Franjo – primjer služenja. Govorio je kako svatko treba pronaći svoje mjesto u bratstvu te o načinu na koji vijećnici trebaju služiti svome bratstvu slijedeći primjer sv. Franje. Uslijedio je rad u skupinama u kojemu su framaši promišljali nad Opomenama sv. Franje te su u plenumu iznijeli po jednu od njih po vlastitom odabiru u obliku skeča ili pjesme. Nakon ručka i odmora bilo je vrijeme za rad po službama gdje su framaši diskutirali o određenim službama i kako one funkcioniraju u pojedinom bratstvu. Za kraj ovoga dana Zlatko Krznarić, bivši framaš Frame Čakovec i autor knjige Ti si svjedok, svjedočio je ispričavši svoju životnu priču i na kraju još jednom pozvao na služenje Gospodinu.

Treći dan održana su dva predavanja. Prvo predavanje: Umijeće komuniciranja, održao je prof. dr. sc. Igor Kanižaj s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Govorio je o važnosti kvalitetne komunikacije s Bogom, braćom i sestrama i duhovnim asistentima. Ona je, također, važna i u obitelji kako bismo mogli zajedno rasti, biti bolji i kako bismo mogli bolje služiti. Između dva predavanja framaši su posjetili Riznicu Međimurja i bolje se upoznali s tim krajem i njegovom bogatom baštinom. Drugo predavanje: Kako služiti? održao je Petar Škrobo, nacionalni voditelj formacije. Govorio je o načinu na koji bi vijećnici trebali djelovati u bratstvu i služiti mu, orijentirajući se prema odrednicama Statuta Franjevačke mladeži. Na kraju dana framaši su se još više povezali i zbližili kroz zabavni program koji je predvodila Jelena Žinić, nacionalna potpredsjednica Frame.

Četvrti dan framaši su imali priliku teoriju pretvoriti u praksu. Ujutro je bila prva radionica, odnosno praktični karitativni rad. Framaši su bili podijeljeni u pet skupina te su neki služili u Domu za starije i nemoćne, Dječjem vrtiću i Crvnom križu, dok su neki ostali u samostanu. Poslijepodne je Marta Radoš, nacionalna ministra OFS-a i bivša nacionalna predsjednica Frame, održala drugu radionicu u obliku predavanja. Govorila je o služenju u bratstvu Frame te svoje predavanje obogatila vlastitim iskustvima i svjedočanstvom. Nakon radionice euharistijsko slavlje predvodio je fra Milan Kriško, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, a večernji program nastavljen je u molitvi i klanjanju.

Posljednji dan započeo je radom po područnim bratstvima gdje se razgovaralo o radu Frama i formaciji, a framaši su dijelili iskustva i savjete koji bi mogli pomoći u obavljanju službi te suživotu u bratstvu, ali i povezanosti područnih bratstava. Seminar je završen euharistijskim slavljem i ručkom. Radosni i ispunjena srca framaši su se u popodnevnim satima uputili svojim domovima.

Nacionalno vijeće izrazilo je zahvalnost župniku fra Filipu Đurđeviću, nacionalnom duhovnom asistentu fra Matiji Marijiću, fratrima, Frami Čakovec, ostalim djelatnicima župe i samostana sv. Nikole, biskupa, u Čakovcu i župljanima iste župe.

 

(tekst: Klara Stanković; foto: Klara Stanković i Noemi Bugarinović)