Blagdan Krštenja Gospodinova, 7. siječnja 2024. g.

05. 1. 2024.

1.Završetak božićnoga liturgijskog ciklusa: Današnjom nedjeljom završava kratko, ali liturgijski vrlo intenzivno božićno vrijeme. Od sutra ponovno započinje vrijeme „kroz godinu“.

2.Predstavljanje monografije: U četvrtak 11. siječnja u našoj župi biti će predstavljanje monografije „Svjedok Radosne vijesti“ fra Bernarda Rubinića, prvoga župnika naše župe.  Ovaj predivan susret započet će svetom misom u 18 sati kojom će predsjedati mons. Đuro Hranić, nadbiskup Đakovačko-osječki. A nakon svete mise u dvorani blaženog Alojzija Stepinca uslijedit će predstavljanje monografije.

Apostolska pokorničarna prihvatila je molbu Konferencije franjevačke obitelji da u prigodi 800-te obljetnice od prvih jaslice koje je napravio sveti Franjo u franjevačkim crkvama bude moguće dobiti potpuni oprost u razdoblju od 8. prosinca do 2. veljače 2024. g.

Oprost je prema definiciji Katekizma Katoličke Crkve (KKC 1471) „otpuštenje pred Bogom vremenite kazne za grijehe kojih je krivica već izbrisana u svetoj ispovijedi, kada svećenik u ime Krista izgovara riječi odrješenja: ‘Ja te odrješujem’.’ No, uz oproštenje grijeha postoje i zaslužene ‘vremenite kazne’ koje u zemaljskom vremenu valja ispaštati. Ako ih se nismo oslobodili na ovom svijetu, onda ih ‘nosimo kao prtljagu sa sobom u drugi život, u čistilište’. Jasno je da za primanje tih oprosta osoba mora biti krštena i ne izopćena te u stanju milosti koje se stječe po svetoj ispovijedi i pričesti. Uz to, valja se pomoliti na nakanu Svetog Oca (Očenaš i Zdravomarijo). Za kazne koje se grijesima dobiva, Crkva iz riznice blaga koje je Krist svojom mukom, smrću i uskrsnućem zaslužio, ima ovlast dijeliti djelomične ili potpune oproste koje se može namijeniti za sebe i za pokojne u čistilištu. Za dobivanje potpunog oprosta Crkva postavlja i neke uvjete: potrebno je biti u stanju milosti koje se postiže preko ispovijedi i svete pričesti. Uz to treba izmoliti Vjerovanje i Oče naš te se pomoliti na nakanu Svetog Oca, pohoditi franjevačku crkvu i pomoliti se pred jaslicama.

Stoga u četvrtak biti će mogućnost za svetu ispovijed od 17 do 18 sati.

Pretplata: Svi koji žele mogu se pretplati preko župe na katolički tisak. Pretplatnici katoličkog tiska imaju krajnji rok za narudžbu pretplate do 15. siječnja.

Tisak: Glas Koncila i Marija