Blagoslov vitraja i skulpture „Uskrsli Krist“ u Belišću

17. 9. 2019.

U Belišću je, u nedjelju  15. rujna 2019. godine, održano svečano euharistijsko slavlje te blagoslov vitraja i skulpture „Uskrsli Krist“ koja je smještena u javni prostor grada.

Nedjeljnom misnom slavlju prethodila je trodnevna priprava koju je vodio fra Bernard Rubinić, prvi belišćanski župnik, a danas počasni građanin grada Belišća. Ujedno je to bila i proslava velikog jubileja fra Bernarda – 60 godina svećeništva. Fra Bernard je u duhovnim nagovorima, poslije večernjih svetih misa u bliskosti razgovarao s vjernicima i tumačio Božju riječ te tako sve nazočne potaknuo na jače promišljanje o molitvi, grijehu, našem odnosu prema Bogu i Blaženoj Djevici Mariji. Istaknuo je kako u radničkoj župi, prije više od 50 godina dok je djelovao u Belišću, nije bilo lako biti čovjek, a kamoli vjernik i svećenik. Zanimljivo je bilo čuti i poneku anegdotu iz tog vremena, nakon kojih su nazočni vjernici više puta spontanim pljeskom pozdravljali svoga jubilarca koji je uspio sagraditi crkvu, danas vrlo živu i aktivnu u svim segmentima vjerskog, pastoralnog i društvenog života.

Svečano misno slavlje predvodio je mons. dr. Đuro Hranić, nadbiskup i metropolit. Koncelebranti su bili fra Ivo Martinović TOR, provincijal franjevaca trećoredaca glagoljaša, fra Bernard Rubinić TOR, prvi belišćanski župnik, fra Branko Janjić TOR, župnik župe sv. Josipa Radnika u Belišću, župni vikari fra Dario Mican TOR i fra Tomislav Vrsaljko TOR, fra Zvonimir Brusač TOR, tajnik Provincije te vlč. Zvonko Mrak, župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Valpovu. Svečano liturgijsko pjevanje bilo je povjereno zborovima koji djeluju u župi, a čiji su voditelji s. Alemka Štefanko i prof. Želimir Sušić.

Svečanosti su nazočili, uz brojne vjernike, predstavnici gradske vlasti na čelu s gradonačelnikom dr. Dinkom Burićem i izaslanik župana Dragan Anočić te umjetnici s obiteljima, autor vitraja akademski slikar Marijan Jakubin te autor „Uskrslog Krista“ akademski kipar Petar Ujević.

Evanđelje po Luki, u prispodobi o Milosrdnom ocu daje nam razmišljati o odnosu među ljudima pa tako i o odnosu prema Bogu, naglasio je u svojoj homiliji predsjedatelj slavlja mons. dr. Hranić. Temeljno je pitanje, naglašava dalje nadbiskup Hranić, kako međusobno surađivati na dobrobit zajedničkog društva, a vlastite sebične prohtjeve ostaviti po strani. Nadbiskup je istaknuo da je prispodoba aktualna i danas upravo u podijeljenosti i našeg, hrvatskog društva čemu svjedočimo iz dana u dan.

Sedam vitraja na ulazu u crkvu prikazuju svete sakramente, a jedan, u krstionici, posvećen je Pjesmi stvorova sv. Franje Asiškoga. Upravo su sakramenti znak vjere i milosti, ozdravljenja i pomirbe, simbol izgradnje Crkve i društva te izričaj predokusa uskrsle radosti kada se zajedno živi, naglasio je dr. Hranić.

Obraćajući se okupljenim vjernicima, župnik fra Branko Janjić istaknuo je kako je sazrijevala ideja o postavljanju vitraja te rekao kako oni predstavljaju „malu katehetsku školu“. Zahvalu je uputio gradskim vlastima koje su materijalno i financijski poduprle ovaj projekt, donatorima, umjetnicima i župljanima. O tome kako u Belišću postoji pastoralna briga i skrb redovnika – franjevaca trećoredaca od vremena komunizma te Domovinskog rata do danas govorio je provincijal fra Ivo Martinović.

Sudionici misnog slavlja su se nakon svete mise uputili prema novopostavljenoj skulpturi. Ona je postavljena upravo na javnu površinu s koje je prije 59 godina komunistička mladež uklonila križ. Križ upućuje na drugačiju ljestvicu vrednota, kazao je u svojoj propovijedi dr. Hranić, a to su milosrđe, ljubav, praštanje, „odustajanje“ od sebe, od vlastite komocije itd.

Ova su umjetnička djela obogatila i župu i grad, ali i nacionalnu kulturnu baštinu. Smještajem kipa u javni prostor grada označeno je još jedno mjesto susreta, molitve i zajedništva, na radost svih žitelja grada te namjernika i slučajnih prolaznika.

Marija Jelkić