Blagoslov vitraža župne crkve i skulpture „Uskrsli Krist“ u Belišću

04. 9. 2019.

U nedjelju, 15. rujna 2019. g. po završetku svečanog misnog slavlja u 10:00 sati, kojim će predsjedati đakovačko-osječki nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić u župnoj crkvi Sv. Josipa Radnika u Belišću biti će blagoslovljeno osam vitraža u župnoj crkvi i skulptura „Uskrsli Krist“ u ulici Kralja Tomislava u gradu Belišću. Trodnevnu pripravi uoči ovog važnog događa za župnu zajednicu u Belišću, koja će početi u četvrtak, 12. rujna u 19.00 sati, imati će fra Bernard Rubinić, prvi belišćanski župnik koji ove godine slavi 60. godina svećeničke službe.

Vitraži

Autor idejnog rješenja vitraža je akademski slikar Marijan Jakubin iz Zagreba. Sedam vitraža na jugo-istočnom zidu župne crkve predstavljaju „Sedam svetih sakramentata i „Pjesmu stvorova“ sv. Franje Asiškog. Vitraj u krstionici je triptihalna kompozicija tri motiva uzeta iz korizmenog hoda Crkve u pripremanju katekumena za sakrament inicijacije – krštenja. Na gornjem odsječku prikazana je scena „Isusovog susreta sa Samarijankom“, u središnjem „Ozdravljenje jerihonskog slijepca“ i pri dnu prozora „Uskrišenje Lazara“. Vitraži su u potpunosti financirani donacijama župljana. Izvođač radova je obrt Vitraji Stab iz Zagreba, a radovi su trajali od svibnja 2018. g. do rujna ove godine.

Skulptura „Uskrsli Krist“

Autor idejnog rješenja skulpture „Uskrsli Krist“ je akademski kipar Petar Ujević iz Zagreba. Skulptura je sačinjena od dva dijela. Križ veličine 3,3 od kortena čiji je središnji dio otvoreni zračni prizor (silueta raspetoga Isusa Krista). Ispred križa nalazi se skulptura uskrslog Krista izrađenog od bronce veličine 2,4 metra. Križ je izradila tvrtka Weldex d.o.o. iz Belišća, a skulptura je izlivena u Ljevaonici Ujević u Zagrebu. Arhitektonsko rješenje cjelokupnog spomeničkog prostora potpisuju Domagoj Ivanović, mag. ing. arch. i Ivan Križić, mag. ing. arch. iz arhitektonskog ured DIES d.o.o. iz Valpova. Ovaj projekt realiziran je uz donaciju Grada Belišća te brojnih tvrtki s područja naše županije. Projekt je započet u rujnu 2018. g., a završen u rujnu ove godine.