CPD MIR

Crkveno pjevačko društvo MIR
dirigent: maestro Želimir Sušić
predsjednica: Višnja Mihaljević
tajnica: Tea Kozina
adresa: Kardinala A. Stepinca 4, 31551 Belišće
mob: 098 373 426
e-mail: cpd.mir@gmail.com

Crkveno pjevačko društvo MIR Belišće okuplja četrdesetak pretežito mladih zaljubljenika u zborsko pjevanje iz Belišća, Valpova i okolice. Od samog osnutka 1988. godine zbor MIR vodi profesor maestro Želimir Sušić. Riječ je o mješovitom pjevačkom zboru koji u svome djelovanju objedinjuje i crkveni i svjetovni aspekt. CPD MIR Belišće zbor je koji uz svoj crkveni angažman osvaja brojna priznanja na nacionalnim i svjetskim natjecanjima zborova.

Temeljna aktivnost Crkvenog pjevačkog društva MIR je pjevanje na nedjeljnim svetim misama u 11 sati u crkvi sv. Josipa Radnika u Belišću. Pored toga, mirovci pripremaju koncerte, sudjeluju na natjecanjima pjevačkih zborova i nastupaju u različitim prigodama za potrebe Grada Belišća. Osim nastupa u brojnim gradovima diljem Hrvatske, zbor je gostovao u Njemačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Italiji, Češkoj, Austriji, Slovačkoj, Latviji, Srbiji, Bosni i Hercegovini te Španjolskoj.

U tridesetak godina postojanja zbor je pod vodstvom prof. Želimira Sušića postigao sjajna ostvarenja među kojima se izdvaja nastup pred Papom Ivanom Pavlom II. u Rimu 1995. godine, dok je ka snija generacija pjevača CPD-a MIR imala čast pjevati na svečanoj svetoj misi koju je Papa Ivan Pavao II. 2003. godine predvodio u osječkoj zračnoj luci. Godina 2017. za belišćanski zbor ostat će zapamćena zbog sudjelovanja na 10. Susretu hrvatske katoličke mladeži održanom u Vukovaru gdje je svečano misno slavlje animirao veliki nadbiskupijski zbor mladih u kojem je pjevalo oko 250 osoba, među kojima i članovi CPD-a MIR, a velikim zborom ravnao je dirigent zbora MIR, maestro Želimir Sušić.

Nastupajući kao ženski ili mješoviti ansambl, zbor MIR je u proteklih petnaestak godina na različitim natjecanjima pjevačkih zborova u domovini i inozemstvu osvojio 15 zlatnih i 8 srebrnih plaketa. Svoju prvu zlatnu plaketu u međunarodnoj konkurenciji mirovci su osvojili 2006. godine na međunarodnom natjecanju u Pragu. Dvije godine poslije na zborskoj olimpijadi u Grazu osvojene su srebrna i brončana medalja dok je 2010. godine u Bratislavi zbor iz Belišća osvojio još jednu srebrnu plaketu. Veliki uspjeh belišćanski zbor MIR ostvario je na zborskoj olimpijadi održanoj 2014. godine u Rigi, glavnom gradu Latvije, gdje je natječući se u dvjema različitim kategorijama osvojio dvije zlatne plakete. Posljednji veliki međunarodni uspjeh belišćanski zbor ostvario je na zborskom natjecanju “Canta al Mar” 2016. godine u španjolskim gradovima Barceloni i Calelli gdje je zbor, nastupivši u folklornoj i sakralnoj kategoriji, zaslužio zlatnu i srebrnu plaketu.

U sklopu Osječkog ljeta kulture 2006. godine mirovci su zajedno s HPD-om „Lipa“ iz Osijeka i Mješovitim zborom Glazbene škole Franje Kuhača Osijek sudjelovali u izvođenju Mozartova ”Requiema”. Ovaj veliki zajednički projekt realiziran je uz Dubrovački simfonijski orkestar, a izvedbom je ravnao maestro Zlatan Srzić. Za potrebe Hrvatskoga radija CPD MIR snimao je korizmene i druge liturgijske pjesme, a izdao je i jedan CD s pjesmama iz Taizea. Prije nekoliko godina zbor je sudjelovao u glazbenom showu Hrvatske radio-televizije „Do posljednjeg zbora“.

Nagrade:

– zlatna plaketa na natjecanju pjevačkih zborova u Pragu (Češka)
– srebrna i brončana medalja na Svjetskim zborskim igrama u Grazu (Austrija)
– srebrna plaketa na natjecanju u Bratislavi (Slovačka)– treće mjesto na natjecanju „Mokranjčevi dani“ u Negotinu (Srbija)
– dvije zlatne plakete na Svjetskim zborskim igrama u Rigi (Latvija)
– zlatna i srebrna plaketa na međunarodnom zborskom natjecanju „Canta al Mar“ u Calelli i Barceloni (Španjolska)