Duhovna obnova frame Belišće

14. 3. 2024.

Kao i svakoga petka, tako je i u petak 23. veljače frama Belišće imala svoj tjedni susret. No, ovoga puta on je bio nešto drugačiji nego inače. Ovoga petka imali smo cjelodnevnu duhovnu obnovu.

Na poziv našeg duhovnog asistenta fra Marka Neretljaka, našem susretu pridružile su se s. Julijana Beretić iz Valpova i s. Jelena Krilić iz Ivanić Grada, sestre Družbe kćeri Milosrđa, koje su i predvodile samu duhovnu obnovu.

Već u devet sati ujutro jedanaestero framaša okupilo se u našoj framaškoj prostoriji. Susret smo započeli pjesmom te prvim predavanjem koje je predvodila s. Jelena. Na samome početku predavanja, dobili smo papiriće različitih boja. Zadatak je bio napisati na jednu vrstu papirića stvari koje su nam tada u tom trenutku bile potrebne, na drugu vrstu papirića stvari koje smo ponijeli, ali nam nisu potrebne, te na treću vrstu papirića stvari koje smo ponijeli, a ne trebaju nam i možemo ih nekome darovati. Sestra Jelena time nas je uvela u predavanje gdje smo spoznali da nam je Bog darovao sve ono što nam je potrebno u životu te kako Mu trebamo biti neizmjerno zahvalni za sve ono što nam daruje te što čini za nas. On uvijek ima plan za nas, a nama je samo živjeti kako bismo Mu mogli dostojno služiti.

Nakon predavanja, uslijedio je rad u skupinama. Svaka skupina dobila je papir sa citatom koji je bio jedna od Isusovih posljednjih riječi na križu. Također, dobili smo kratak odlomak i pripadajuća pitanja. Podijeljeni u skupine, pronašli smo svatko svoje mjesto u crkvi kako bismo neometano mogli promišljati o datim pitanjima. Svoja promišljanja svaka skupina iznijela je na plenumu gdje smo predstavili i zadani nam zadatak (skeč, priču, pjesmu, ručni rad).

Oko podneva uslijedila je pauza za ručak. Uz zahvalu Bogu za darove koje smo blagovali, zahvalili smo i našoj kuharici Miri koja je s punom predanošću i ljubavlju pripremila, framašima dobro poznati, bolonjez (ali s obzirom da je bio petak, bolonjez je bio od tune).

Nakon ručka, malo smo se zagrijali i dobro zabavili igrajući igru „Volim svoje susjede“. Ubrzo je uslijedilo i drugo predavanje na kojemu je s. Jelena govorila o značajnosti križa te kako bismo svi mi trebali biti spremni u svakom trenutku uzeti i nositi vlastiti križ, neovisno o tome koliko se on činio težak ili lagan. Po završetku predavanja, uslijedila je radionica na kojoj smo naučili kako izrađivati narukvice u obliku jedne desetice krunice.

S obzirom da smo duhovnu obnovu započeli pjesmom, tako smo odlučili i završiti. Vrhunac naše duhovne obnove bila je sv. misa za koju smo se svi zajedno pripremali na probi upjevavajući pjesme. Neposredno prije sv. mise, sudjelovali smo u križnome putu i molitvi krunice zajedno s ostalim župljanima koji su se tada nalazili u crkvi.

Završetkom sv. mise našoj duhovnoj obnovi došao je kraj. Iznimno smo zahvalni, prije svega Bogu koji nas je sve okupio u ovome zajedništvu u kojemu smo proveli cijeli dan. No, iz srca smo zahvalni što su s nama bile s. Jelena i s. Julijana koje su vodile ovu duhovnu obnovu. Svi smo se međusobno još više zbližili te zakoračili novom stepenicom na našem rastu unutar frame. I konačno, voljela bih se složiti s riječima s. Jelene koja je istaknula kako je imala osjećaj kao da nas poznaje već jako dugo, ako ne i godinama. Same te riječi govore kako smo stvorili atmosferu u kojoj smo svi bili poput prave braće i sestara, što odražava pravu sliku povezanosti i bliskosti jednoga bratstva, braće i sestara u Kristu.

 

Klara Stanković, predsjednica frame Belišće