Elektrificirani su put i Svetište svete Ane u Bistrincima

14. 1. 2019.

Ni punih godinu i pol nakon što je u svom prvom službenom radnom posjetu Belišću boravio osječko-baranjski župan Ivan Anušić, riješen je veliki problem na koji su vjernici župe Belišće, ali i cijele Slavonije i Baranje, dugo vremena ukazivali: 222 godine od osnutka Svetište svete Ane u Bistrincima ono je konačno elektrificirano, a put do njega bit će osvijetljen javnom rasvjetom!Informaciju nam je potvrdio gradonačelnik Belišća Dinko Burić rekavši kako je projekt u cijelosti završen, no da se još čeka tehnički pregled i ishođenje građevinske dozvole pa bi javna rasvjeta u Svetištu te na putu do njega trebala biti u funkciji najkasnije do Uskrsa ove godine.

– Naglašavam da je ovaj veliki i značajni projekt za ove prostore rezultat prije svega odlične suradnje HEP-a, Grada Belišća te Županije osječko-baranjske, čiji se čelni čovjek Ivan Anušić istinski zauzeo da Svetište svete Ane u Bistrincima za svoj 222. rođendan konačno dobije elektrifikaciju i uvjete kakve zaslužuje – istaknuo je s neskrivenim zadovoljstvom prvi čovjek grada papira i sporta, zahvaljujući svima koji su podržali ovaj projekt i i sudjelovali u njemu.

Projekt elektrifikacije ukupno je vrijedan 1.031.459 kuna, a najveći dio sredstava izdvojio je HEP. Belišće je sudjelovalo sa 106.785 kuna, a kako još treba financirati i građevinsku dozvolu za postavljanje rasvjetnih tijela na stupove od Svetišta do naselja Bistrinci, udjel Grada u konačnici će porasti na približno 140.000 kuna. Županija osječko-baranjska pomogla je pak Župi Belišće, u čijoj je ingerenciji Svetište, oko financiranja elektroenergetske suglasnosti.

U sklopu projekta, koji je nakon ishođenja potrebne dokumentacije službeno počeo prije tri mjeseca, izgrađena je trafostanica vrijedna približno 200.000 kuna te ukupno 44 rasvjetna stupa za LED javnu rasvjetu, od kojih je 41 na dva kilometra dugom putu do Svetišta, a tri su u Ulici braće Radić.

Burić naglašava kako je elektrifikacija iznimno važan projekt kako zbog dovođenja električne energije do Svetišta tako i zbog činjenice što će se tako svim vlasnicima brojnih objekata u ovoj vikend-zoni omogućiti priključenje na električnu energiju jer neki od njih ovdje žive tijekom cijele godine. Dosad su za opskrbu električnom energijom svi oni, uključujući i Svetište za blagdan svete Ane, koristili agregate.

U Osječko-baranjskoj županiji, gdje su promptno reagirali na zamolbe Belišćana i Bistrinčana da im pomognu u realizaciji ovog projekta, poručuju da su zadovoljni što su bili dio ovog projekta, koji za vjernike cijele Slavonije i Baranje ima ogromno značenje. S druge pak strane ne treba zanemariti ni činjenicu da će elektrifikacija Svetišta uz rijeku Dravu i rasvjeta na putu do njega pridonijeti popularizaciji vjerskog turizma. Naime, ovo Svetište, utemeljeno prije više od 220 godina, nosi titulu jednog od najpopularnijih svetišta u ovom dijelu Slavonije. Na tu lokaciju, koja je nazvana “mjestom mira, molitve i odmora”, brojni građani dolaze tijekom cijele godine, kada se ovdje održavaju misna slavlja, prolazi križni put ili se pak jednostavno dolazi u tišini po pomoć i nebeski zagovor svete Ane, zaštitnice majki, djece, obitelji. Uz Svetište prolazi i biciklistička staza, a omiljeno je odredište i mnoštva rekreativaca.

Lidija Aničić, Glas Slavonije
foto: Tin Lacković