Fra Bernard Rubinić proslavio dijamantni svećenički jubilej

08. 7. 2019.

U župnoj crkvi sv. Leonarda u Kotarima kraj Samobora fra Bernard (Ivan) Rubinić, redovnik i svećenik Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, proslavio je u nedjelju, 30. lipnja, dijamantni jubilej, 60. obljetnicu svoga svećeničkog ređenja. S njim su koncelebrirali provincijal fra Ivo Martinović, dekan Samoborsko-okićkog dekanata preč. Davor Štuljan, domaći župnik preč. Darko Banfić, franjevci iz Samobora fra Lucije Jagec i fra Ivan Matić te šestorica franjevaca trećoredaca, u zajedništvu s vjernicima koji su posve ispunili župnu crkvu. Iz Provincije su sudjelovali fra Branko Lovrić, fra Rafael Lukarić i fra Marko Vrgoč iz Odre, fra Marijan Jelušić iz Rijeke, fra Dario Mican iz Belišća te fra Zvonimir Brusač, bogoslov fra Mirko Mišković i postulant Tomislav Sabađija iz samostana sv. Franje Ksaverskog u Zagrebu. Euharistijsko slavlje počelo je svečanom ulaznom procesijom u kojoj su uz fra Bernarda, koncelebrante i ministrante sudjelovali vjernici u narodnim nošnjama, članovi Bratovštine sv. Leonarda iz Kotara i pripadnici Samoborske narodne garde. Slavljenika su na početku prigodnim recitacijama pozdravila djeca iz župe, a zatim i župnik preč. Darko Banfić.

U uvodnoj riječi fra Bernard je istaknuo kako započinje svetu misu zahvalnicu za šezdeset godina svojega svećeničkog djelovanja u sedam župa u domovini i inozemstvu. U njoj želi moliti, rekao je, za vjernike tih župa, žive i pokojne, za hodočasnike na brojnim hodočašćima koje je vodio i za sve one koji su ga pratili i pomagali mu na redovničkom i svećeničkom putu, počevši od njegovih roditelja. Posebno se sjeća trinaestorice pokojnih svećenika s kojima je bio zaređen u zagrebačkoj katedrali na svetkovinu svetih apostola Petra i Pavla godine 1959. „Moje je svećeničko djelovanje bilo radosno služenje. O tome govori i tekst na spomen-sličici ovog jubileja: ‘To sam vam govorio da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna’ (Iv 15,11)“, istaknuo je.
Provincijal fra Ivo Martinović je u homiliji među ostalim rekao: „Za navještaj evanđelja Bog bira obične ljude, po svojim, ne po našim mjerilima, ali ih ispunja svojim Duhom, svojom snagom da mogu činiti velika djela. Slavimo šezdeset godina svećeničkog reda jednoga običnog svećenika, fra Bernarda. On je živio za Boga i ljude. Nije imao nešto posebno, svoje, što je promicao. Svaki svećenik s oltara, svojim životom i pastoralnim djelovanjem čini ono što je Božje, bez obzira sviđa li se to ljudima ili ne, prihvaćaju li to ili ne… Svaki svećenik želi usmjeriti ljude k Bogu, vječnosti, vječnom zajedništvu s Bogom. (…) I ako bismo fra Bernarda definirali u jednoj rečenici, onda bi to bilo: on je svećenik i redovnik, fratar koji radosno pokušava slijediti Isusa Krista pokazujući ljudima da ih Bog ljubi.“
Nakon popričesne molitve upućeno je nekoliko čestitaka slavljeniku fra Bernardu. U ime župe, u obliku posebne recitacije, pozdravio ga je Mihael Rubinić. U ime župnoga pastoralnog vijeća čestitao mu je g. Milan Suban, predajući mu sliku s motivom iz plešivićkog kraja, u kojem je fra Bernard odrastao. U ime Grada Samobora čestitao je Miran Šoić, predsjednik Gradskoga vijeća, predajući također prigodni dar.

Dinko Burić, gradonačelnik Belišća, u kojem je fra Bernard bio prvi župnik novosnovane župe (1966.) čestitao je u ime vjernika župe i grada Belišća. U svojoj je čestitki među ostalim rekao: „Od sedam župa u kojima ste djelovali jedna je, vjerojatno, na poseban način obilježila Vaše svećeničko djelovanje, a to je: stvaranje Crkve u Belišću. (…) U vrijeme kad ste prije više od pedeset godina došli u Belišće, nije bilo lako biti vjernik, a kamoli svećenik. (…) Vi ste, barem što se Belišća tiče, išli svojom, jedinstvenom stazom i ostavili trag, neizbrisivi trag.“ Na slavlju su sudjelovale i s. Alojzina Mijatović iz Družbe sestara Služavki Malog Isusa i Ankica Farkaš iz Pokreta fokolara, koje su pošle putem duhovnog zvanja u vrijeme kad je fra Bernard bio župnik u Belišću.

Darko Kupres predao je fra Bernardu prigodni dar u ime Bratovštine sv. Leonarda koja je osnovana u župi prije deset godina, u godini fra Bernardova zlatnog jubileja. Provincijal fra Ivo Martinović, zahvalio mu je za sve što je učinio u šezdeset godina svoje službe i istaknuo da je ono što je fra Bernard primio od svojih roditelja Pavla i Pavice prije dolaska u samostan 1943. g. bio temelj na kojem se kasnije gradio njegov franjevački, redovnički i svećenički identitet i duhovnost. Pohvalivši fra Bernardovu otvorenost za Boga i ljude i u njegovoj visokoj dobi, pozvao je vjernike da mole za svećenike i duhovna zvanja. Na kraju je fra Bernard zahvalio svima za sudjelovanje u slavlju i svima koji su pomogli u pripravi slavlja, posebno župniku preč. Darku Banfiću i pjevačkom zboru župe sv. Anastazije iz Samobora te napose provincijalu fra Ivi Martinoviću. Pozdravivši sve „do sljedećeg jubileja“, izmolio je uobičajenu molitvu za duhovna zvanja.

Nakon svete mise kraj crkve je priređen domjenak za sve sudionike slavlja uz domaću popijevku i glazbu, a rodbina, prijatelji i drugi uzvanici okupili su se na svečanom objedu. Pročitane su čestitke rodbine i prijatelja koji nisu mogli doći, a na kraju je fra Bernard je zahvalio svim uzvanicima i svima koji su pomogli u pripravi objeda.
Fra Bernard (Ivan) Rubinić rođen je 1932. godine u brojnoj obitelji u Bukovju koje je tada pripadalo župi Plešivica. U Provinciju franjevaca trećoredaca primljen je kao sjemeništarac 1943. godine. Prve redovničke zavjete položio je 1950., svečane 1955., a za svećenika je zaređen 1959. godine u Zagrebu. Bio je upravitelj župe Bibinje, prvi župnik u Belišću (1966. ‒ 1974.), župnik u Kloštru Podravskom te dugogodišnji misionar za Hrvate u Njemačkoj, u Essenskoj biskupiji, u misiji Lüdenscheid (1978. ‒ 1989.) i misiji Mülheim-Oberhausen (1989. ‒ 2005.) Poslije povratka u Hrvatsku, 2005., živio je i djelovao u Rijeci (Pehlin), Kotarima, Zadru i Martinšćici na Cresu. Sada je član Samostana sv. Marije Magdalene u Portu kraj Malinske.

fra Zvonimir Brusač TOR