Fra Marin i fra Marko oprostili se od Belišćana

27. 7. 2017.

Na blagdan svetih Ane i Joakima, 26. srpnja, na prvoj jutarnjoj, hodočasničkoj misi u 7 sati u Svetištu svete Ane u Bistrincima, od vjernika Župe svetog Josipa Radnika oprostili su se belišćanski župni vikari, fra Marko Neretljak i fra Marin Matančić. Njih dvojica su prije nekoliko godina poslani na službu u belišćansku župu i samostan, a sada je došlo vrijeme za nove službe. Obojica odlaze u Zagreb, gdje će fra Marko biti odgojitelj bogoslova i promotor duhovnih zvanja u Samostanu svetog Franje Ksaverskog, a fra Marin će voditi župu u Gračanima. Zanimljivo je spomenuti kako su do sada te službe vodili Belišćanima dobro poznati fratri – fra Zvonimir Brusač i fra Mirko Kralj.

Fra Marko je u listopadu 2011. godine, odlukom provincijala, odmah nakon studija došao u Belišće, godinu dana nakon toga imao je mladu misu u rodnim Matićima te je potom imenovan župnim vikarom u Belišću. Uz redovan pastoral, služenje svetih misa i svega onoga što treba obaviti u službi naroda Božjeg, fra Marku je povjerena posebna briga za mlade – poučavao je krizmeničke skupine, bio duhovnik Franjevačke mladeži i duhovnik zajednice Vjera i svjetlo.

Na pitanje kako su ga, kao mladog svećenika prihvatili u Belišću, ovaj 31-godišnji fratar kaže kako, obzirom da mu je ovo bila prva služba, ne može uspoređivati, no napominje kako će Belišćane pamtiti kao izuzetno otvorene vjernike. Uostalom, kaže, prva se ljubav nikada ne zaboravlja. Fra Marin je u Belišće stigao u listopadu 2013. godine kao đakon, a nakon svećeničkog ređenja i mlade mise u Crkvi svetog Benedikta i Žalosne Gospe u Kloštru Podravskom svoju službu je nastvio u Belišću. Uz redovne svećeničke obveze, župnik Fra Branko Janjić povjerio mu je vođenje ministrantske zajednice te pastoral branitelja i dragovoljaca. S braniteljima je održavao susrete jednom mjesečno, bilo u samostanu ili u njihovim prostorijama, i uz to ga vežu jako lijepa iskustva. Kako sam kaže, bilo je tu ljudi koji su se po prvi put ispovjedili nakon 30 ili 40 godina. Uz Belišće i Belišćane, ovog 30-godišnjeg fratra vežu lijepe uspomene, iako je, kaže, bilo i negativnih situacija. Posebno tu napominje da mu se često čini da su Belišćani otuđeni jedni od drugih.

Oba ova mlada fratra kažu da će iz Belišća ponijeti lijepa sjećanja, posebno na prošlogodišnju proslavu 50. obljetnice osnutka župe, kada se cijelo Belišće, ne samo vjernici, nego i građani, ujedinilo u ovoj velikoj svečanosti. Uz zahvalu svim Belišćanima na strpljivosti i otvorenosti, fra Marko i fra Marin poručuju da njegujemo zajedništvo, te da, kako se unatrag 50 godina Belišće mijenjalo i raslo sa župom, u tom smjeru nastavimo i u budućnosti.

-Poruka je uvijek ista: da budemo vjerni Kristovoj crkvi na zemlji, vjerni jedni drugima i zajedno rastemo u vjeri, nadi i ljubavi. Također, ovo nije zbogom, nego do viđenja, kažu fra Marko i fra Marin, naglašavajući kako svi zajedno trebamo ostati povezani kroz molitvu.
Uz vjernike, koji se ovih dana opraštaju od fra Marina i fra Marka, posebne riječi zahvale uputio im je i gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić.
-Hvala za svako dobro djelo, za svaku molitvu, za svaku lijepu riječ, za sve ono što su činili za građane Belišća, ne samo u duhovnom smislu, nego u svakodnevnom životu i svakodnevnim situacijama. Hvala na brizi za sve u potrebi, za naše mlade, naše branitelje, naše stare i nemoćne. Preporučamo im se i dalje u molitve i želimo im da na novim službama nastave rasti zajedno s vjernicima uz Božji blagoslov. A u Belišće će uvijek biti dobrodošli!, poručio je gradonačelnik Burić.

Tekst: Monika Đogaš