FRAMA

predsjednica: Lana Loknar
duhovni asistent: fra Dario Mican
potpredsjednik:  Nina Brajdić
voditeljica formacije: Korina Sinković
blagajnica: Lucija Mađarić
tajnica: Marta Janjić

FRAMA Belišće pripada Osječkom područnom bratstvu. Ukupno ima 40 članova, od toga 13 obećanika, 18 primljenika i 9 simpatizera. Susreti se održavaju svakog petka u dvorani sv. Franje s početkom u 20.30 sati.

Povijest FRAME Belišće

U Belišću se franjevačka mladež počela okupljati 1994. godine na poticaj fra Ivana Širokog. Prvu zajednicu činilo je dvanaestak mladih koji su tada išli u osme razrede osnovne škole i ujedno se pripremali za sakrament svete potvrde. Susreti su se održavali petkom u 20.30 (i još se uvijek održavaju u to vrijeme), a prvi susret održao se 2.  listopada 1994.  godine. Kroz dvije godine mladi su se bavili uobičajenim aktivnostima franjevačke mladeži: organizirali su svoje susrete petkom, posjećivali bolesne i stare osobe, pomagali u raznim potrebama fratrima u Župi, a sve to na poticaje fra Ivana Širokog. Osim toga, fra Ivan posebno je poticao pjevanje i općenito glazbu među mladima pa od tada FRAMA pjeva na večernjoj svetoj misi nedjeljom, a mnogi su zavoljeli gitaru i naučili svirati gledajući u fra Ivanu svoj uzor. Dakle, nakon dvije godine susretanja kroz razne aktivnosti, točnije u rujnu 1996. godine,  mladi su prvi put dali obećanje da će slijediti Krista po primjeru svetog Franje u siromaštvu, čistoći i poslušnosti. Tada je i službeno osnovano bratstvo FRAME u Belišću.

Krajem srpnja 1999. godine organiziran je prvi hod Provincije u kojem je sudjelovala i FRAMA Belišće. Cilj hoda bio je da mladi kroz molitvu i druženje posjete i upoznaju značajna mjesta iz Franjina života, a to su Asiz i crkvice koje je Franjo popravljao, a sada su velike i raskošne crkve: Sv. Marija od Andela ili Porcijunkula, Sv. Damjan te brdo na kojem je sv. Franjo primio Kristove svete rane – La Verna. Na tome putu mladi su posjetili i Rim te razgledali mnoge njegove znamenitosti. Te iste 1999. godine fra Ivan Široki otišao je iz Belišća na Krk, točnije na Glavotok gdje je postao gvardijan samostana sv. Marije, pa je bratstvo dobilo novog duhovnog asistenta, fra Marijana Jelušića.  U aktivnostima bratstva nije  bilo mnogo promjena. Tijekom vremena mijenjali su se samo članovi; uglavnom koji su odlazili u veće sredine zbog  studija, dok su iz godine u godinu pristizali novi članovi nakon primanja sakramenta svete potvrde.

U jubilarnoj 2000. godini nekoliko, tada mladih, framaša sudjelovalo je na Svjetskom susretu mladih sa Svetim Ocem koji se te godine održavao u Rimu. Tom prigodom framaši su izmolili jubilarni oprost i susreli se s mladima iz cijelog svijeta u vječnom gradu, a osim toga posjetili su i Asiz, važan grad za svakog framaša, čime su još bolje upoznali život svetog Franje.

Krajem ljeta 2001. godine fra Marijan Jelušić otišao je u Ogulin pa je bratstvo dobilo novog duhovnog asistenta fra  Mladena Pejića koji je došao iz Zagreba. Fra Mladen ostao je s Belišćanima, na njihovu žalost, samo godinu dana, ali i za to vrijeme uspjeli su ponešto nasljedovati i od njega, te i u njemu, kao i dotadašnjim duhovnim asistentima, vidjeti uzor.

Početkom ožujka 2000. godine na Glavotoku je održan Međuprovincijski susret animatora na  kojem su sudjelovali i predstavnici belišćanskog bratstva i naučili mnogo o animiranju mladih te o susretima i interakcijama mladih u bratstvu. Početkom rujna 2002. godine fra Mladen Pejić otišao je u Zadar, a novi duhovni asistent postao je fra Maurus Dolčić.

Od 1998. godine, od kada se i počeo održavati, framaši iz Belišća odlaze na Framafest (festival  duhovnih pjesama mladeži) u Sarajevo. Prve godine (1998.) framaši su sudjelovali s  pjesmama „Kao Franjo, kao Klara“ i „Poziv“ koje je skladao fra Ivan Široki. Sljedeće  1999. godine izveli su, zajedno s mladima iz Crkvenog pjevačkog društva MIR, pjesmu  „Naša baština“ koju je skladao Zvonimir Iveković. I naredne 2000. godine sudjelovali su s mladima iz MIR-a s pjesmom Zvonimira Ivekovića „Na krilima jutra“. Sljedećih godina  (2001. i 2002.) framaši nisu sudjelovali, ali su bili gledatelji i slušatelji u gledalištu i davali podršku belišćanskoj grupi Sion.

Framaši vrijeme odmora također provode u zajedničkom druženju.  Svake godine ljeti odlaze na  Glavotok, a često i na Školjić.  Osim toga, zajedno s ostalim  mladima iz Župe, a i drugih mjesta,  odlaze u Taize u Francusku. Kada su kod kuće, druže se i rekreiraju raznim sportskim aktivnostima  (odbojka, stolni tenis, badminton) i odlaze na izlete.