Generalni ministar franjevaca trećoredaca fra Amando T. Cano u Belišću

27. 6. 2024.

U nedjelju 9. lipnja 2024. godine u crkvi svetog Josipa Radnika u Belišću jutarnje euharistijsko slavlje predslavio je i propovijedao fra Zvonimir Brusač, tajnik Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, a koncelebrirali su župnik fra Marko Neretljak i generalni ministar franjevaca trećoredaca fra Amando Trujillo Cano. Neposredni povod fra Amandova pohoda našoj župi i samostanu bilo je biskupsko ređenje mons. Ive Martinovića u požeškoj katedrali svete Terezije Avilske.

Tumačeći tekst navještenog evanđelja, fra Zvonimir je istaknuo da Bog ne može pomoći čovjeku koji mu se svjesno opire. Tko odbacuje Božje milosrđe, može se dovesti do vječne propasti. Stoga, mi vjernici trebamo priznati da nosimo grijeh prvih ljudi. Mudro je imati u vidu čovjekovu ranjivost jer je on sklon brinuti se samo o sebi, kao i težiti osjetilnim užitcima i materijalnim dobrima. Danas je čovjek, u skladu sa suvremenim trendovima, izgubio vjeru u Božje djelovanje i postojanje pa je tako izgubio i osjećaj za grijeh. Za nas vjernike, nastavio je dalje fra Zvonimir, grijeh i zlo nemaju zadnju riječ. Novi je savez, sklopljen u Kristovoj krvi, pobjednik nad grijehom. Kada se govori o Kristu, on nadilazi Adamov grijeh i posljedice koje je prouzrokovao za čovječanstvo, pa će sveti Pavao u Poslanici Rimljanima (Rim 5, 20) moći reći: „Ali gdje se umnožio grijeh, nadmoćno izobilova milost“, zaključuje fra Zvonimir.

Na koncu euharistijskog slavlja župnik je izrazio radost i zahvalu gostu koji nas je pohodio ove nedjelje, fra Amandu. Istaknuo je kako naša vjernička zajednica u Belišću „živi svu ljepotu franjevačkog duha.“ Tako ovdje djeluju franjevci trećoredci glagoljaši, redovnice, Franjevački svjetovni red (OFS), Frama i Framica. Fra Marko se prisjetio kako je fra Amando prisustvovao i njegovoj mladoj misu u Tolisi, kao i sada biskupskom ređenju mons. Ive Martinovića. Pozdravio je i fra Zvonimira i zahvalio mu na svečanom predsjedanju misnim slavljem. Potom se nazočnima obratio fra Amando Trujillo Cano i najprije izrazio zadovoljstvo vidjevši punu crkvu. Naglasio je da Provincija živi „posebno vrijeme“ zbog ređenja mons. Ive Martinovića. On više nije u Provinciji, ali je pastir Božjeg naroda požeške Crkve. Osvrnuo se i na činjenicu da njihova redovnička zajednica neće moći nastaviti sa svim službama koje sada ima, a što je posljedica nedostatka svećeničkih i redovničkih zvanja. Pozvani smo danas, naglasio je fra Amando, razvijati „kulturu poziva“ jer Bog svakoga zove, pa tako i u našoj župi može biti novih zvanja.

Na kraju spomenimo kako će redovna vizitacija generalnog ministra franjevaca trećoredaca našoj župi i samostanu biti u rujnu.

 

(tekst i foto: Marija Jelkić)