Najava: Zbor Pro musica i Tamburaški orkestar Mostar u Belišću

07. 11. 2019.

U nedjelju, 17. studenog 2019. g. akademski zbor Pro Musica iz Mostara i Tamburaški orkestar Mostar pod vodstvom maestra don Dragana Filipovića gostovat će u župi Sv. Josipa Radnika u Belišću. Svečano misno slavlje s početkom u 18.00 sati predslaviti će mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, a članovi Zbora i Orkestra pjevat će i svirati na misnom slavlju.  Po završetku misnog slavlja uslijedit će koncert za sve župljane. Izvodit će skladbe sakralne i domoljubne tematike.

Do gostovanja u Belišću, došlo je zahvaljujući nadbiskupu mons. dr. Đuri Hraniću koji je Zbor i Orkestar pozvao da pjevanjem i sviranjem uzveličaju svečano misno slavlje u prigodi Dana sjećanja na žrtvu grada Vukovara, 18. studenog na Memorijalom groblju, a meastro don Dragan  želio je iskoristiti ovu prigodu da koncert “daruju”  župnoj zajednici u Belišću.

Akademski zbor Pro musica djeluje od 2003. godine te u svom repertoaru izvodi djela iz klasičnog repertoara, kao i zborske obrade suvremenije glazbe. Od početnog manjeg, komornog sastava, zbor je narastao do današnjih sedamdesetak članova. Pro musica okuplja u prvom redu studente, ali i druge mlade grada Mostara kao i one koji gravitiraju tom hercegovačkom gradu. Zbor je surađivao s brojnim glazbenim i kulturnim institucijama, između kojih se izdvajaju Dubrovački simfonijski orkestar, HNK Osijek, Pasionska baština, Matica hrvatska, Napredak, itd; te s dirigentima Nikicom Kalogjerom, Robertom Homenom, Noormanom Widjajom, Harijem Zlodrom, Mladenom Tarbukom, Christophom Campestrinijem i drugima. Pro musica je nekoliko puta bila osobito počašćen pozivom da nastupi na svečanoj ceremoniji otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara. Zahvaljujući ostvarenoj suradnji s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Mostarci su proteklih godina mogli uživati u djelima poput Mozartova i Verdijeva Requiema te Beethovenove IX. simfonije. Osim izvedbi u Mostaru, zbor je proteklih godina nastupao u Sarajevu, Zagrebu, Beču, Rimu, Dubrovniku, Osijeku, Đakovu, Vukovaru, Kotoru… Osnivač i zborovođa je mo. don Dragan Filipović.

Tamburaški orkestar Mostar je udruga građana okupljena s ciljem populariziranja tamburaške glazbe i da je prikaže na jedan vrlo zanimljiv način, kakva ona u stvarnosti i jest. Orkestar broji 41 aktivnog člana. Svi članovi su mlađe populacije, studenti i školarci. Iako su vrlo mlada udruga, do sada su imali vrlo zapažene nastupe među kojima se svakako ističu veliki božićni koncerti s akademskim zborom Pro musica  u velikoj dvorani Hrvatskog doma Herceg Stjepana Kosače. Tu su još nastupi u Neumu, Čitluku, više puta u Mostaru i okolici kao i cjelovečernji solistički koncert u Županji u Hrvatskoj.