Gostovanje zbora Pro Musica i Tamburaškog orkestara Mostar

23. 11. 2019.

Večer uoči 18. studenog, Dana sjećanja na žrtvu grada Vukovara, u nedjelju, 17. studenog, okupljene župljane, vjernike i sve zainteresirane goste koji su do posljednjeg mjesta ispunili belišćansku crkvu sv. Josipa Radnika, dolaskom u naš grad, sudjelovanjem na svečanom misnom slavlju, a zatim i vrlo impresivnim koncertom, prigodno su, i po prvi puta, počastili dragi gosti naše župne zajednice i grada Belišća – članovi akademskog zbora Pro Musica iz Mostara i Tamburaškog orkestra Mostar, predvođeni maestrom don Draganom Filipovićem. Inače, do ovog vrijednog gostovanja u Belišću došlo je zahvaljujući tome što je nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić članove zbora Pro Musica i Tamburaškog orkestra Mostar pozvao da pjevanjem i sviranjem uveličaju ovogodišnje svečano misno slavlje povodom Dana sjećanja na žrtvu grada Vukovara, 18. studenog na Memorijalom groblju, a meastro, don Dragan Filipović, želio je iskoristiti ovu prigodu da koncert poklone i župljanima belišćanske župe, koja je, baš poput Mostarsko – duvanjske biskupije, i sama posvećena sv. Josipu Radniku.

Svečanu Svetu misu u belišćanskoj crkvi tom je prigodom predslavio mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, u zajedništvu sa domaćinima – belišćanskim župnikom fra Brankom Janjićem i belišćanskim vikarom fra Dariom Micanom, generalnim vikarom Mostarsko – duvanjske biskupije don Željkom Majićem, župnikom Rimokatoličke župe u Valpovu velečasnim Zvonkom Mrakom i ostalom braćom svećenicima. Svetoj misi i koncertu, uz brojne goste, a u ime predstavnika Grada Belišća, nazočio je i belišćanski gradonačelnik Dinko Burić. Na početku slavlja, pozdravne i prigodne riječi okupljenima uputio je župnik fra Branko Janjić, a zatim je prigodno obraćanje imao i biskup mostarsko-duvanjski, mons. dr. Ratko Perić. Te je večeri više od devedesetero gostiju okupljenih u akademskom zboru Pro Musica iz Mostara i Tamburaškom orkestru Mostar, pjevanjem i sviranjem animiralo i oplemenilo koncelebriranu Svetu misu u belišćanskoj crkvi koja je te večeri bila i svečan, prikladan i dostojanstven uvod u dojmljiv i sadržajan koncert namijenjen svim župljanima, koji je otpočeo odmah po njezinu završetku. Nakon prigodnih riječi, biskupove dojmljive propovjedi i završetka svečanog misnog slavlja, na zadovoljstvo i radost brojnih Belišćama, župljana i gostiju, uslijedila je prava zvonka ugoda za uši, oči i dušu.

Ujedinjeni pod dirigentskom palicom Davora Kožula, nadahnuti i nadareni mostarski pjevači i glazbenici sadržajnim su i prigodnim glazbenim repertoarom satkanim od posebno biranih skladbi sakralne i domoljubne tematike, vrlo brzo doprijeli do srca posjetitelja i duboko ih dirnuli. Sudeći prema brojnim komentarima, ali i činjenici da su se solistima i zboru, u njihovu pjevanju, pridružili i brojni župljani i gosti, naročito upečatljive i domljive bile su valom emocija i simbolike isprepletene izvedbe poznatih, domoljubnih pjesmama, možemo reći i svojevrsnih himni naših slavonskih krajeva – Ne dirajte mi ravnicu koju je izveo don Dragan Filipović i Vukovar, Vukovar u izvedbi Mirka Golemca. Gabrijela Kordić i Karlo Miličević prisutne su oduševili zajedničkom izvedbom melodije Neka cijeli ovaj svijet iz domaćeg mjuzikla Jalta, jalta, kao i Mirko Golemac koji je koncertu utisnuo poseban, ujedno i onaj završni pečat, i to srčanim izvedbama pjesme – I kada umrem, pjevat će Slavonija i Moja Hercegovina.

Prisutni posjetitelji nisu krili koliko su oduševljeni izborom pjesama, emotivnim nastupima i ljepotom solističkih i združenih vokalnih i zvonkih tamburaških izvedbi gostiju što su napose i sami potvrdili – kako pjevanjem, tako i jakim i dugotrajnim pljeskom. Na samom kraju susreta, a u ime gostiju, don Dragan Filipović gradonačelniku Dinku Buriću kao predstavniku Grada Belišća, uručio je i prigodan poklon.Akademski zbor Pro musica djeluje od 2003. godine te u svom repertoaru izvodi djela iz klasičnog repertoara, kao i zborske obrade suvremenije glazbe. Od početnog manjeg, komornog sastava, zbor je narastao do današnjih sedamdesetak članova. Pro musica okuplja u prvom redu studente, ali i druge mlade grada Mostara kao i one koji gravitiraju tom hercegovačkom gradu. Zbor je surađivao s brojnim glazbenim i kulturnim institucijama, između kojih se izdvajaju Dubrovački simfonijski orkestar, HNK Osijek, Pasionska baština, Matica hrvatska, Napredak, itd; te s dirigentima Nikicom Kalogjerom, Robertom Homenom, Noormanom Widjajom, Harijem Zlodrom, Mladenom Tarbukom, Christophom Campestrinijem i drugima. Pro musica je nekoliko puta bila osobito počašćen pozivom da nastupi na svečanoj ceremoniji otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara. Zahvaljujući ostvarenoj suradnji s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Mostarci su proteklih godina mogli uživati u djelima poput Mozartova i Verdijeva Requiema te Beethovenove IX. simfonije. Osim izvedbi u Mostaru, zbor je proteklih godina nastupao u Sarajevu, Zagrebu, Beču, Rimu, Dubrovniku, Osijeku, Đakovu, Vukovaru, Kotoru. Osnivač i zborovođa je mo. don Dragan Filipović.

Tamburaški orkestar Mostar je udruga građana okupljena s ciljem populariziranja tamburaške glazbe i da je prikaže na jedan vrlo zanimljiv način, kakva ona u stvarnosti i jest. Orkestar broji 41 aktivnog člana. Svi članovi su mlađe populacije, studenti i školarci. Iako su vrlo mlada udruga, do sada su imali vrlo zapažene nastupe među kojima se svakako ističu veliki božićni koncerti s akademskim zborom Pro musica u velikoj dvorani Hrvatskog doma Herceg Stjepana Kosače. Tu su još nastupi u Neumu, Čitluku, više puta u Mostaru i okolici kao i cjelovečernji solistički koncert u Županji u Hrvatskoj.

Dajana Petovari