Hodočašće Donjomiholjačkoga i Valpovačkoga dekanata u proštenište sv. Ane u Bistrincima

01. 7. 2023.

U subotu 17. lipnja 2023. godine, na spomendan Bezgrješnog srca Marijina, održano je dekanatsko hodočašće Donjomiholjačkog i Valpovačkog dekanata u svetište svete Ane u Bistrincima. Nakon dvogodišnje stanke ove je godine domaćinstvo dobila Župa svetog Josipa Radnika u Belišću. Na hodočašću su sudjelovali župljani Valpova, Donjega Miholjca, Veliškovaca, Šljivoševaca, Harkanovaca, Petrijevaca, Ladimirevaca, Podravskih Podgajaca i Belišća u pratnji svojih župnika.

Susret je započeo pokorničkim bogoslužjem i svetom ispovijedi. Misno je slavlje predslavio dekan Donjomiholjačkog dekanata i župnik Župe svetog Mihaela Arhanđela u Donjemu Miholjcu, vlč. Josip Antolović, a suslavili su, uz domaćeg župnika fra Marko Neretljaka, i dekan Valpovačkog dekanata i župnik Župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu, preč. Zvonko Mrak, kao i župnici ostalih navedenih župa.

U svojoj je homiliji preč. Mrak istaknuo važnost spomendana Bezgrješnog srca Marijina . Upečatljiv je upravo odlomak u kojemu čitamo kako Josip i Marija prikazuju Isusa u hramu, gdje starac Šimun Blaženoj Djevici Mariji govori kako će joj „mač boli probosti srce“. Tako i u navještenom evanđelju slušamo kako dvanaestogodišnji Isus „ostavlja srce u hramu.“ Nije Blažena Djevica Marija razumjela sve što se dogodilo, ali je, nastavio je dalje preč. Mrak, „prebirala te događaje i čuvala ih u svome srcu.“ Ona srce predaje svijetu i postaje Isusovom i našom majkom. Pratila je Isusa, razmišljala i čuvala mnoge događaje kojima je bila svjedokinjom. Njezino se srce radovalo i uskrsnuću te je tako bezgrješno srce Marijino bilo sudionikom svega što je bilo vezano uz djelo spasenja.

Štovanje bezgrješnog srca Marijina od polovice 16. stoljeća širi se po Francuskoj i dalje po Europi, a poseban zamah dobiva u 19. stoljeću.

Pobožnosti i srcu Marijinu i srcu Isusovu imaju smisla, naglašava preč. Mrak, samo ukoliko nas vode Isusu, otajstvu spasenja. Stoga trebamo, nastavlja dalje, zazivati Blaženu Djevicu Mariju da nas neprestano vodi u životu, od njezinog bezgrješnog začeća do nebeske proslave.

Po završetku misnog slavlja, u kojemu je sudjelovao i objedinjeni pjevački zbor župa Belišće, Valpovo i Donji Miholjac, fra Marko Neretljak zahvalio je svećenicima i hodočasnicima na susretu koji nadilazi našu župu, kao i oba ova dekanata, upravo u „čvršćoj povezanosti naše vjere i zajedništva“. Stoga, trebamo biti neumorni tragatelji za Bogom, kako bi nam pokazao put u vječnost, zaključuje fra Marko.

Nakon misnog slavlja hodočasnici su se zadržali u molitvi svetoj Ani, majci naše nebeske Majke, Blažene Djevice Marije i na domjenku koji je upriličen zahvaljujući vještim i marljivim rukama župljanki župe domaćina.

 

(tekst i foto: Marija Jelkić)