Hodočašće u Lurd – galerija

08. 7. 2019.

Župno hodočašće u Lurd

Župa sv. Josipa Radnika Belišće i Župa Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije Valpovo organizirala je hodočašće u marijansko svetište u Lurd.Tridesetak vjernika predvođenih belišćanskim župnikom i gvardijanom fra Brankom Janjićem i časnom sestrom Danijelom Škoro iz Valpova, u večernjim satima zadnjeg dana mjeseca lipnja, krenulo je na svoje hodočasničko putovanje. U Zagrebu im se pridružila časna sestra Beata Prkačin, kao vodič puta s dugodišnjim iskustvom. Sestra Beata pripada redu sestara uršulinki koje su posvećenu odgoju i vjerskom poučavanju,stoga, boljeg vodiča nisu mogli niti poželjeti. Noćna vožnja kroz Sloveniju i dolazak u Italiju, točnije u Madonnu del Frasino u prijepodnevnim satima, bila je prva postaja njihovog hodočašća. Ondje su posjetili samostan i muzej te sudjelovali na misi koju je predvodio fra Branko. Sljedeća postaja bio je grad Torino i posjet katedrali Svetog Ivana Krstitelja gdje se čuva jedna od najvrednijih krščanskih relikvija, Torinsko platno. Nakon razgledavanja grada niti obilni pljusak i led nisu bili prepreka za nastavak putovanja.

Na putu prema Lurdu hodočasnici su posjetili i marijansko svetište u srcu francuskih Alpa. Svetište „Notre Damme La Salette“ (Naša Gospa Saletska) smješteno je na 1787 metara nadmorske visine, mjesto na kojem nebo dotiče zemlju, mjesto mira i netaknute prirode.Uslijedio je posjet mjestu na istoku Francuske Ars-sur-Formans i grobu arškog župnika Svetog Ivana Marije Vianney, zaštitnika župnika te odlazak u Paray-le-Monial. Ovom gradiću nadimak je “grad Srca Isusova”, a ondje se u crkvi, sadašnjem svetištu Presvetog Srca Isusova, Isus ukazao Margareti Mariji Alacoque, francuskoj redovnici, svetici i mističarki. Novo snažno duhovno iskustvo, čistoća i uređenost mjesta i ”tipični” francuski hotel u kojem su hodočasnici noćili, još više su pojačali snažne dojmove svakoga ponaosob.

Stigavši u Lurd hodočasnici su u tišini večeri posjetili svetište i špilju ukazanja Blažene Djevice Marije.Bezgrešno začeće kako se Majka Božja objavila Svetoj Bernardici, utjeha je, snaga i nada brojnim hodočasnicima iz svih krajeva svijeta, onima koji joj se utječu. U Lurdu su hodočasnici posjetili mlin i kuću u kojoj je rođena Sveta Bernardica, župnu kuću u kojoj je krštena te zatvor u kojem je njena obitelj živjela za vrijeme ukazanja. Posjetili su i Centar Maximiliana Kolbea, utemeljitelja Vojske Bezgrešne, a neizostavne su bile procesije sa svijećama koje su se održavale svake večeri te uranjanje u bazenima s lurdskom vodom. Svakodnevna misa i odlazak na križni put, odavali su prisutnost milosti Božje, a trećega dana boravka u Lurdu, u ranojutarnjim satima, fra Branko je predvodio misu u samoj špilji ukazanja. Po odlasku iz Lurda put je vodio u pravcu srednjovjekovnoga grada Carcassonna. Po dolasku, uslijedila je ugodna šetnja i razgledavanje ovog veličanstvenog staroga grada. Nastavak puta vodio je do grada  Avignona, nekadašnjeg papinskog sjedišta.Sedmoga dana hodočašća hodočasnici su se zaputili prema Italiji i posjetili Padovu. Ondje su posjetili svetište Leopolda Mandića, drugog kanoniziranog hrvatskog sveca, kapucina, ispovjednika i promicatelja jedinstva kršćana, baziliku Svete Justine te baziliku Svetoga Antuna Padovanskog, sveca cijeloga svijeta.

Kako je hodoćašće započelo s kišom, tako je i završilo. Okupani vodom i nadahnuti Duhom Svetim zaputili su se prema Hrvatskoj. U ranim jutarnjim satima, 8. srpnja, pristigli su svojim domovima.

Domagoj Varžić