Izložba slika Vladimira Meglića i skulptura Petra Ujevića

18. 4. 2019.

Grad Belišće i Župa sv. Josipa Radnika – Belišće, u prigodi obilježavanja Dana grada Belišća te crkvenog goda sv. Josipa Radnika, pozivaju sve zainteresirane na otvorenje izložbe slika Vladimira Meglića i skulptura Petra Ujevića. Svečano otvorenje bit će 26. travnja 2019. g., u 19.00 sati, u predvorju Gradske uprave Belišće. Voditelj programa je prof. Branko Matišić, a u glazbenom dijelu nastupit će Crkveno pjevačko društvo MIR iz Belišća. Izložba će biti otvorena do 17. svibnja 2019. g.

 VLADIMIR MEGLIĆ rođen je 15. travnja 1955. godine u Donjem Pustakovcu u Međimurju. Godine 1975. maturirao je na Školi primijenjenih umjetnosti u Zagrebu. Nakon završene škole radio je na scenografijama u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu. Nakon pet godina provedenih u HNK-u, 1981. godine upisuje se na Akademiju likovne umjetnosti u Zagrebu. Diplomirao je na slikarskom odjelu 1986. godine u klasi prof. Josipa Biffela. Od tada djeluje kao samostalni slikar, izlažući na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, između ostalog i s Controm, neformalnom grupom stvaralaca istomišljenika. Prvu samostalnu izložbu priredio je u njemačkom Konstanzu 1995. godine. Njegov rad karakterističnog je figurativnog i snažnog pikturalnog jezika nadahnutog djetinjstvom, kazalištem ili religijom. Motiv drvenog stolca postaje glavna tema njegovog slikarstva koju je pretočio i u treću dimenziju, u stolce – objektne koje oblaže mozaikom ili ih oslikava. Do danas je napravio mnoge radove u raznim slikarskim tehnikama: mozaike, tehnike jajčane tempere, freske, ulja, enkaustike…, a radovi mu se nalaze u mnogim sakralnim objektima u Hrvatskoj i BIH. O njegovu je radu 2006. godine objavljena monografija iz pera Enesa Quiena. Živi i umjetnički djeluje u Zagrebu.

 PETAR UJEVIĆ rođen je 4. prosinca 1960. u Krivodolu. završio gimanziju u Imotskom, Akademiju likovnih umjetnosti i majstorsku radionicu u zagrebu. Radio u Jadran filmu na izradi kiparske scenografije. Samostalni umjetnik od 1995. godine. Veteran Domovinskog rata. Član grupe „Contra“. 2012. tiskana monografija grupe Kontra iz Pera Biserke Rauter Plančić. 2014. izišla monografija iz pera Nikola Albanežea pod nazivom Kipar i Don Quijote. Živi i radi u Rakitju.