Kanonska vizitacija župe Belišće

26. 2. 2018.

U petak, 23. veljače 2018. g., održana je kanonska vizitacija u župi sv. Josipa Radnika u Belišću. Kanonska vizitacija biva svakih pet godina, a označava posjet nadbiskupa ili njegova delegata župama i vjernicima u nadbiskupiji. Cilj toga posjeta je susret s vjernicima koji su povjereni nadbiskupovu vodstvu i dušobrižništvu. Naglasak kanonske vizitacije je na susretu vizitatora s: župnikom i svećenicima koji djeluju zajedno s njim, katehetskim skupinama odraslih vjernika, župnih suradnika i nositeljima pojedinih službi unutar župne zajednice te sa skupinama bračnih parova i roditelja koji sudjeluju u pripravi svoje djece na sakramente kršćanske inicijacije.

U kanonsku vizitaciju našoj župi došli su nadbiskup mons. Đuro Hranić, konvizitator mons. Luka Marijanović i tajnik Nadbiskupskog ordinarijata vlč. Dario Hrga. Vizitaciju smo započeli u crkvi zajedničkom molitvom za sve svećenike. Potom su vizitatori zajedno s župnikom fra Brankom Janjićem posjetili osnovnu školu Ivana Kukuljevića u Belišću. Ravnatelj i nastavnicima upoznali su Nadbiskupa o trenutnom stanju u školi, broju učenika te poteškoćama s kojima se susreću u obrazovnom radu. Nakon osnovne škole, vizitatori su imali prijem kod gradonačelnika Belišća dr. Dinka Burića. Gradonačelnik je pohvalio suradnju grada Belišća s župom sv. Josipa Radnika te iznio planirane projekte koji bi se trebali ostvariti narednih mjeseci: elektrifikacija svetišta sv. Ane u Bistrincima, izgradnja parkirališta ispred crkve i ceste u Ulici kardinala Alojzija Stepinca, restauracija križeva krajputaša kao i energetska obnova belišćanske crkve. Nadbiskup Hranić zahvalio je gradonačelniku i njegovim suradnicima na prijemu, uspješnoj suradnji kao i pomoći u radu župe.

Uslijedio je posjet vizitatora filijalnim crkvama u Bistrincima i Kitišancima. U razgovoru s tamošnjim vjernicima Nadbiskup je naglasio kako je zapravo obitelj „kućna Crkva“, obitelj je mjesto gdje se čine prvi koraci vjerničkog života, stoga je itekako važno čuvati zdrave odnose u obitelji. Domaći vjernici upoznali su Nadbiskupa s vlastitim radostima, ali i poteškoćama s kojima se susreću u vjerničkom, društvenom i pastoralnom životu.
U poslijepodnevnim satima, Nadbiskup se susreo s mnogobrojnim skupinama koje djeluju u župi: Udruga sv. Vinka, Vjera i svjetlo, OFS, Frama, Framica, Mreža molitelja za zvanja, Živa krunica, UHDDR Belišće i Kursiljo. Predstavnici navedenih skupina u kratkim crtama iznijeli su osnovne podatke o broju članova, ciljevima i svrhama skupina te trenutnom stanju i radu pojedinih skupina. Zahvalivši svim članovima skupina na neumornom radu u župnoj zajednici, Nadbiskup je poručio kako je nužno promicati franjevačke i kršćanske vrjednote kao i ljubav i brigu prema siromasima i domovini. Nadbiskup se susreo i s najbližim suradnicima fratara: sakristanom, domaćicama, župnim administratorom, gospođama koje čiste i uređuju crkvene prostore, vjeroučiteljima koji žive na području župe, članovima ŽPV-a i ŽEV te s roditeljima krizmanika i prvopričesnika.

U 18:00h slavili smo euharistiju koju je predvodio nadbiskup mons. Đuro Hranić, uz koncelebraciju: mons. Luke Marijanovića, vlč. Daria Hrge, fra Branka Janjića, fra Tomislava Vrsaljka i đakona fra Daria Micana. Nadbiskup je u homiliji zahvalio svim vjernicima za sve što čine za župu i župnu zajednicu. Svjestan problema koji muče žitelje ovog dijela Hrvatske, Nadbiskup je izrazio nadu u „bolje sutra“. Na poseban način Nadbiskup je zahvalio franjevcima trećoredcima glagoljašima koji pedeset godina neumorno rade u službi naučavanja, upravljanja i posvećivanja vjernika ove župe. Na koncu euharistijskog slavlja, župnik fra Branko Janjić zahvalio je nadbiskupu mons. Đuri Hraniću na pastirskoj brizi te riječima nade koje su nam itekako potrebne.

Nakon euharistijskog slavlja, Nadbiskup je održao susret s članovima crkvenih pjevačkih zborova, biblijske i ministrantske skupine. Voditelji zborova i predstavnici spomenutih skupina prezentirali su Nadbiskupu svoj način rada i angažmana u župnoj zajednici. Izričući riječi zahvale za njihov doprinos u životu i radu župne zajednice, osobito na području slavlja liturgijskih čina, Nadbiskup je poručio kako su upravo oni „najzdravije tkivo“ župe, odnosno župne zajednice.
Kanonska vizitacija završila je razgovorom nadbiskupa mons. Đure Hranića s župnikom fra Brankom Janjićem te pregledom župnih i administrativnih knjiga. Kanonska vizitacija bila je izvanredna prilika prisjetiti se važnih događaja iz proteklih pet godina, analizirati trenutno stanje i donijeti smjernice za još bolji i kvalitetniji život i rad župne zajednice.