Kanonski pohod mons. Ivana Ćurića

25. 2. 2023.

Naša je župna zajednica u srijedu 15. veljače 2023. godine imala kanonski pohod (vizitaciju). Vizitator je bio mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup Đakovačko-osječke nadbiskupije u pratnji konvizitatora vlč. mr. Mate Mićana.

Kanonska je vizitacija važan događaj za svaku župnu zajednicu i ona se obavlja svake pete godine. Valja podsjetiti da je u sklopu kanonske vizitacije 2018. godine našu župu pohodio đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić.

O važnosti ovoga događaja svjedoči i bogat raspored cjelodnevnih susreta. Kanonski je pohod započeo u jutarnjim satima obredom prijema biskupa te molitvom u crkvi uz nazočnost župnika fra Marka Neretljaka, župnog i samostanskog vikara fra Mirka Miškovića te časnih sestara s. Alemke i s. Bernardete.

Uslijedio je susret s gradskim čelnicima, zamjenicom gradonačelnika Grada Belišća Ljerkom Vučković te pročelnicima Domagojem Varžićem i Antonijom Andrašek Barić. Zamjenica gradonačelnika je pohvalila odličnu suradnju Župe i Grada, na čemu se, kao i na financijskoj podršci koju Grad osigurava Župi, pomoćni biskup svesrdno zahvalio.

Pastoralni je pohod nastavljen u filijalnim crkvama sv. Stjepana u Bistrincima i sv. Ivana Krstitelja u Kitišancima. Uz velik broj nazočnih vjernika obiju filijala, uslijedila je molitva dijela šestoga časa časoslova te obraćanje Stjepana Anušića i Ane Delač u ime svih vjernika iz filijala.

Prijepodnevni je susret završio u samostanskim prostorijama gdje se biskup Ivan susreo s redovnicama s. Alemkom Štepanko i s. Bernardetom Mihaljević te župnom administratoricom Ivanom Trazer.

U ranim je poslijepodnevnim satima pomoćni biskup obišao župni prostor i razgovarao sa župnikom i župnim vikarom, a potom i s članovima Franjevačkoga svjetovnog reda i Franjevačkom mladeži. Planirani program susreta nastavljen je i s pojedinačnim odborima unutar Župnoga pastoralnog vijeća – Odborom za naviještanje, Odborom za liturgijski i molitveni život i Odborom za karitativnu djelatnost. Mons. Ćurić je svakome od odbora naglasio njegovu važnost i suodgovornost u djelovanju župne zajednice kako bi ostvarili od Boga darovane karizme.

U nazočnosti Župnoga ekonomskog vijeća biskup se osvrnuo na financijski izvještaj župe unazad pet godina. Pohvalio je zauzetost i brigu oko vremenitih dobara te razboritost u trošenju materijalnih sredstava sukladno vremenu u kojemu živimo. Ovim su se susretima priključili i članovi molitvenih skupina, obiteljska zajednica, čitači, biblijska i liturgijska skupina, Udruga sv. Vinka, Vjera i svjetlo, vjeroučitelji, suradnici u župnoj katehezi i župnim medijima.

Središnji je događaj ovoga pastoralnog pohoda bilo zajedničko misno slavlje u 18 sati koje je predslavio mons. Ivan Ćurić u koncelebraciji s vlč. mr. Matom Mićanom i fra Markom Neretljakom. Svečanom misnom slavlju nazočili su župljani i brojni ministranti, a liturgijsko pjevanje predvodili su objedinjeni pjevački zborovi naše župe. Biskup se u homiliji osvrnuo na temeljne istine naše vjere rekavši kako „Bog hoće posvjedočiti svoju ljubav, jer za takav svijet šalje svoga Sina.“ Današnji je svijet sekulariziran pa je traženje Boga izazov za suvremenoga čovjeka. U Isusu je darovan Bog i takvu vjeru hoće podržavati svaka župna zajednica koja treba doprinositi vjeri svojih pojedinaca. Stoga će svaki vjernik svojom predanošću i svjedočenjem osobne vjere izgrađivati župnu zajednicu, naglasio je mons. Ćurić.

Na kraju misnoga slavlja župnik je zahvalio biskupu Ivanu i vlč. Mati na njihovu boravku u našoj župi naglasivši kako je ovaj pohod „osnaživanje vjernika u njihovom rastu u vjeri“. Nakon misnoga slavlja uslijedila je svečana večernja molitva časoslova, a posljednje vjerničke zajednice koje su svoj doprinos predstavile biskupu Ivanu i vlč. Mati bili su ministranti i pjevački zborovi.

Završetak kanonske vizitacije označen je potpisivanjem zapisnika same vizitacije uz izraze međusobne zahvalnosti na svim susretima toga dana.

 

(tekst: Marija Jelkić; foto: Krešimir Šarčević)