Kursiljo

voditelji: Šimo i Nada Šarčević

Mali tečaj kršćanstva Kursiljo najmlađa je duhovna zajednica u Župi sv. Josipa Radnika u Belišću, ne po godinama, već zato što djeluje tek pet godina. Na poticaj nekolicine župljana u dogovoru sa župnikom fra Josipom Vrdoljakom organiziran je Kursiljo u belišćanskoj Župi, a to se dogodilo 27.  svibnja 2010. godine kada je započeo prvi župni tečaj s 30 sudionika i sedam suradnika pod vodstvom vlč Andrije Vrane. „Evo na vratima stojim i kucam; posluša li tko glas moj i otvori mi vrata, unići ću k njemu i večerati s njim i on sa mnom.“ ( Otk 3,20 ). Rezultati prvog tečaja bili su izvrsni pa su novi tečajevi organizirani 2011. i 2013. godine, kao i dvije duhovne obnove na kojem su se pridružili novi polaznici, pa je Kursiljo u proteklih pet godina pohodilo preko 100 polaznika. Polaznici tečaja mjesečno se sastaju kada se organizira zajednička molitva, razmatranje Svetog pisma i međusobna razmjena svjedočanstva kako bi obogatili jedni druge, a često na susretima sudjeluju i svećenici i prijatelji iz drugih zajednica. Kursiljo je otvorena zajednica pa polaznici tečaja istovremeno djeluju u drugim zajednicama u Župi kao što su pjevački zbor, Caritas, Franjevački svjetovni red, Vjera i svjetlo, Udruga sv. Vinko Paulski, u uređivanju crkve i dr. Pri završetku svakog tečaja sudionici pišu dojmove i vlastita svjedočanstva o tome što su doživjeli na tečaju, milostima koje su primili i željama za daljnje djelovanje u zajednici Crkve.

“Vi ste pozvani – niste vi prvi birali, ne, vi ste bili izabrani, vi ste pozvani omogućiti, da karizma, koju vam je Gospodin povjerio, i koja stoji na početku kursilja, plodom urodi.”

Papa Franjo kursiljistima u Vatikanu, 30. travnja 2015. godine

O Malom tečaju kršćanstva – Kursilju

Mali tečaj kršćanstva pokret je u Katoličkoj Crkvi koji svojom vlastitom metodom omogućuje doživljaj onog pravog u kršćanstvu s ciljem stvaranja zajednice radosnih kršćana koji će u svojim sredinama djelovati kao kvasac Evanđelja da bi ostvarili Kraljevstvo Božje. Tečaj je svoje prve korake napravio krajem četrdesetih godina u Mallorci u Španjolskoj, pa se zbog toga često koristi naziv Kursiljo (riječ “cursillo” prevedena sa španjolskog jezika znači tečaj ili radionica, a često se upotrebljava za kratke ili ubrzane tečajeve na određenu temu, npr. plivanja, ronjenja, glazbe, ali i za obiteljski orijentirane tečajeve). U Španjolskoj u vrijeme nastanka Kursilja bilo je poratno vrijeme nakon građanskog rata, vrijeme u kojem je Crkva poduzimala puno toga kako bi oživjela vjeru, posebno među mladima. Jedna od takvih akcija bila je veliko hodočašće mladih u najveće španjolsko nacionalno svetište Santiago de Compostello na sjeveru Španjolske, gdje se nalaze zemni ostaci sv. Jakova apostola, koji je, prema legendi, evangelizirao Pirinejski poluotok.

Na inicijativu grupe angažiranih katolika (zajedno laika i svećenika), potaknutih zabrinjavajućim pitanjem: „Ako je kršćanin čovjek koji je otkupljen, zašto taj kršćanin ne izgleda radostan?“ tražio se odgovor kako Radosnu vijest približiti čovjeku. Pripremajući se i radeći s budućim mladim animatorima velikog hodočašća, jedan, očito najdjelotvorniji, način rada tako je izrastao u trodnevni kratki mali tečaj radosnog kršćanstva. Prvi takav trodnevni, „službeni tečaj broj 1“, održan je u razdoblju od 7. do 10. siječnja 1949. godine. Danas Kursiljo postoji u više od šezdeset zemalja svijeta, a trodnevni je tečaj prošlo više desetaka milijuna ljudi. Prvi Kursiljo u Hrvatskoj održan je od 28. do 31. kolovoza 1974. godine u Samoboru u Taboru. Osnivač, duhovnik i ravnatelj Kursilja u Hrvatskoj je vlč. Andrija Vrane, koji i danas radosno vodi tečajeve diljem Lijepe Naše i BiH. Kroz više od 40 godina održano je u 9 biskupija preko 500 Malih tečajeva s preko 9.000 sudionika te više od 700 jednodnevnih obnova. Mali tečajevi održavani su za srednjoškolce, studente, odgojitelje, prosvjetne djelatnike, prognanike, invalide i udovice rata, roditelje poginulih i nestalih, obitelji i za sve članove župskih zajednica, a održava se po posebnom programu i Tečaj za krizmanike kao pripremu za sakrament svete potvrde. Mali tečaj Kursiljo u trajanju od tjedan dana (molitve, kupanja i rada) održava se svake godine za srednjoškolce, studente, radničku mladež, obitelji sa djecom, suradnike, branitelje i za sve koji to žele tijekom proljeća, ljeta i jeseni u franjevačkom samostanu na otočiću Krapnju blizu Šibenika. Kursiljo, kao i sve druge zajednice ima svoje simbole, a to su: križ, ribica, stol i pjesma kao himna. Simboli su važni jer omogućuju vidjeti nevidljivo i uprisutniti duhovno!

KRIŽ : djelo bečkog umjetnika, daruje se kao znak poslanja polaznicima Kursilja na kraju tečaja, kao što se križ daje i misionarima kad odlaze u misije.

RIBICA : simbol je Krista još iz ranokršćanskih vremena.  Na grčkom jeziku riba se pisala kao IHTIS (skraćenica za: Iesus Hristos Theou Yhios Soter). Dakle, prva slova te riječi na grčkom označavaju osnovni simbol naše vjere: Isus Krist, Sin Božji Spasitelj.

STOL: mjesto razgovora, dogovora, ugovora, sklapanja saveza , a kada se na tom stolu lomi kruh i pije čaša spasenja, onda stol postaje izvor pravog zajedništva Boga i čovjeka i stol postaje simbol slavlja i radosti.

DE COLORES: pozdrav, pjesma i himna. Sam izraz „puno boja“ radosni je usklik nakon što su sudionici prvog tečaja, provodeći tri kišna dana tijekom prvog tečaja, ugledali sunce i dugine boje. To je bio odraz njihove nutrine, a odmah je postao pozdrav i podsjetnik na znak saveza s Bogom. Cilj Malog tečaja jest duhovnom obnovom pojedinaca obnoviti društvo. Na osobnoj razini tečaj želi svakom kršćaninu približiti dostojanstvo Božjeg poziva kojeg je primio krštenjem. Na društvenoj razini tečaj želi potaknuti pojedinca kršćanina na skladniji život u zajednici (obiteljskoj, crkvenoj, poslovnoj…) te u njemu probuditi svijest da je svatko pozvan živjeti u svijetu kojeg treba ustrajno produhovljavati donošenjem Radosne vijesti i evanđeoskog duha u sva područja života: ekonomije, politike, socijalnih struktura, morala, odgoja i obrazovanja, kulture, medija i dr.

Šimo Šarčević