Mladi iz Belišća na Provincijskome ljetovanju mladih u Glavotoku

28. 8. 2022.

Od 22. do 26. kolovoza ove godine šestero mladih iz Belišća sudjelovalo je na Provincijskom ljetovanju mladih u samostanu sv. Marije u Glavotoku na otoku Krku, gdje ih je ugostio glavotočki gvardijan fra Anto Garić. Osim mladih iz Belišća na susretu su sudjelovali i mladi iz Kloštra Podravskog, Gračana i zagrebačkih Sesveta. Pod vodstvom fra Mirka Miškovića na susret su iz naše župe išli: Tea Cindori, Jakov Dandić, Ena Ljutak, Fran Sinković, Korina Sinković i Leonarda Sudar.

Nakon što su se u ponedjeljak u 5 sati sastali ispred crkve sv. Josipa Radnika u Belišću, krenuli su prema Glavotoku raspjevanog i veselog raspoloženja. Nakon dolaska u Glavotok uslijedio je ručak, a potom i međusobno upoznavanje mladih. U poslijepodnevnim satima ljetovanje su službeno započeli euharistijskim slavljem i molitvom časoslova. Večernje su sate, već tradicionalno, proveli igrajući razne društvene igre.

Drugi su dan započeli jutarnjom molitvom časoslova i predavanjem fra Mateja Jovanovca o molitvi i njezinoj važnosti te o važnosti šutnje tijekom molitve. Nakon predavanja uslijedio je kratak rad u grupama u kojemu su jedni druge vlastitim primjerima ohrabrivali i poticali na redovitu molitvu, ali i ukazali na probleme s kojima se svi susrećemo u današnjem svijetu. Poslijepodnevne su sate proveli na plaži i zajedničkom druženju.

Treći je dan bio puno ozbiljniji. U 8 sati, nakon jutarnje molitve, fra Matej ih je poveo stazom krčkoga Camina. Camino na Krku broji više od 150 kilometara, a sama je ruta podijeljena u 7 poglavlja kako bi se u tjedan dana sve uspjelo obići. Mladi su, pod vodstvom fra Mateja, prehodali 15-ak kilometara šumskim putem. U duhu fra Matejevog jučerašnjeg predavanja, svi su tijekom hoda koji je trajao nešto više od 4 sata, hodočastili u šutnji punih 45 minuta. Na putu do Porta, osim vrlo zanimljivog krčkog krajolika, vidjeli su i starohrvatsku crkvu sv. Krševana. Po dolasku u Porat zaputili su se u samostan sv. Marije Magdalene, gdje ih je ugostio gvardijan fra Hrvoje Perković, a potom je uslijedilo euharistijsko slavlje koje je predvodio fra Mirko Mišković na crkvenoslavenskome jeziku. U poslijepodnevnim su se satima vratili u Glavotok, gdje im je fra Mirko održao predavanje o liturgiji i njezinoj važnosti te o liturgijskom simboličnom govoru. Večer su, kao i prethodne dvije, proveli u međusobnom upoznavanju i druženju uz more.

Četvrtak su nastavili u užurbanom ritmu po uzoru na srijedu. Dan su započeli jutarnjom molitvom i kratkim uvodnim predavanjem fra Patrika Mežnarića o glagoljici. Nakon predavanja krenuli su prema Vrbniku gdje su posjetili knjižnicu obitelji Vitezić, ali i repliku tiskarskog stroja Blaža Baromića i Dragutina Parčića. Nakon posjeta spomen-tiskari uputili su se u Jurandvor kod Baške u crkvu svete Lucije gdje ih je dočekala gđa Dana Kružić koja im je predstavila crkvu, Bašćansku ploču i ostatke benediktinskog samostana. U poslijepodnevnim su se satima zaputili prema gradu Krku gdje su slobodno vrijeme iskoristili za šetnju i kupanje. Kraj vrlo zanimljivog dana obilježio je roštilj koji su pripremili fra Mirko i fra Patrik. Večer su nastavili do kasno u noć uz igre s fra Matejem.

Svemu što je lijepo brzo dođe kraj, pa tako i ovom ljetovanju koje je završilo ručkom u petak 26. kolovoza u Glavotoku.

(tekst: Leonarda Sudar)