Mladi iz Belišća u Glavotoku

23. 9. 2023.

Od 28. kolovoza do 1. rujna mladi iz župe Belišće sudjelovali su na provincijskom ljetovanju mladih, po već starom običaju, u samostanu sv. Marije u Glavotoku. Osim župe Belišće na susretu su sudjelovali i mladi iz župa Kalinovac i Budrovac te mladi iz župe Gračani u Zagrebu.

Mladi iz Belišća, predvođeni fra Markom Neretljakom, krenuli su u ponedjeljak prema otoku Krku veselog i raspjevanog raspoloženja. Po dolasku u Glavotok uslijedio je ručak, a potom međusobno upoznavanje s drugim župama. Nakon kratkog odmora mladi su pjevanjem animirali svetu misu kojom je predsjedao fra Marko. U večernjim je satima uslijedio zabavni program za koji su se pobrinule Dorotea i Anamarija iz župe Kalinovac.

Drugi je dan započeo svetom misom u 7.30 sati kojom je predsjedao vlč. Ivica Gladojić. Mladi iz Kalinovca i Budrovca animirali su svetu misu zajedno s mladima iz Belišća. Nakon doručka uslijedilo je slobodno vrijeme koje su proveli na plaži. U poslijepodnevnim satima, nakon kratkog predavanja, imali su rad u grupama. U večernjim satima izmolili su krunicu i održali klanjanje. Ostatak večeri proveli su u zajedničkom druženju i upoznavanju.

Treći je dan bio vrlo sličan drugome danu uz jednu iznimku. Trećega su se dana zaputili prema crkvi sv. Krševana. Veselog raspoloženja krenuli su „Camino-rutom“, međutim zbog loših vremenskih uvjeta dolazak na željeno mjesto nije bio moguć. Po povratku u samostan izmolili su krunicu i večerali. Ostatak večeri proveli su u zajedničkom druženju.

Četvrtoga su dana, nakon euharistijskoga slavlja i doručka, poslušali predavanje vlč. Ivice na temu: Kako pronaći svoje mjesto pod zvijezdama? Nakon kupanja, druženja i večere zaputili su se u Porat gdje im je fra Hrvoje Perković pokazao samostan i crkvu sv. Marije Magdalene.

Nažalost, svemu što je dobro brzo dođe kraj pa je tako došao kraj i našem druženju. Zahvaljujemo fra Anti koji nas je ugostio i omogućio nam ovako zanimljivo ljetovanje. Nadamo se da ćemo biti pozvani i dogodine. Ispunjenog i radosnog srca krenuli smo prema Belišću.

 

(tekst: Leonarda Sudar; foto: Leonarda Sudar, Ivica Gladojić)