Najava tribine: “Misterij i smisao patnje” – p. Ivan Ike Mandurić DI

14. 11. 2019.

 

Župa sv. Josipa Radnika u Belišću poziva sve zainteresirane na tribinu „Misterij i smisao patnje“ na kojoj će gostovati svećenik i isusovac p. Ivan Ike Mandurić. Tribina će biti održana u petak, 22. studenog 2019. g., s početkom u 19.00 sati u Velikoj vijećnici grada Belišća. Moderator tribine je prof. Branko Matišić.

Patnja, kako god je svatko različito doživljavao i kako god svatko mislio da je njegova neponovljiva i najteža, ipak ima nešto zajedničko svima: nezaobilazno pitanje zašto, pitanje o uzroku, o razlogu, i s time povezano pitanje o smislu patnje. Nerijetko je pitanje patnje povezano s pitanjem o Bogu. Mjesec studeni za svakog je građanina Republike Hrvatske mjesec obilježen sjetom, tugom i sjećanjem na strašne patnje i stradanja 1991. godine, poglavito u Vukovaru, gradu heroju, i Škabrnji. Kroz ovu tribinu promišljat ćemo o kršćanskom pogledu na patnju, osobnu i kolektivnu. Znamo li supatiti s drugima? Gdje današnji hrvatski čovjek najviše pati? Prepoznajemo li vrijednost patnje za kršćanske i ljudske vrednote?

O gostu:

P. Ivan Ike Mandurić DI, rođen je 6. svibnja 1962. u Posušju. Diplomirao je arhitekturu i do svoje 37. godine radio je u struci. Prema vlastitom svjedočenju, na svećenički poziv odlučio se nakon ispovijedi kod pokojnog međugorskog fratra Slavka Barbarića, a za svećenika se zaredio u 47 godini. Bio je hrvatski branitelj, a u mladosti se bavio atletikom – bacao je koplje. U isusovački novicijat stupio je 1999., a za svećenika je zaređen 2009. Poznat je kao dugogodišnji studentski kapelan bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu gdje se istaknuo svojim radom u Studentskom katoličkom centru, popularno zvanom SKAC. Sa svojim timom suradnika u SKAC-u u vodio je kampove za mlade i duhovne vježbe (Modrave, Goli Otok), te brojne druge projekte za mlade. Jedan je od inicijatora udruge Bratovština Marijanski zavjet za Domovinu, voditelj brojnih duhovnih obnova i seminara, te društveni komentator. Danas obavlja službu superiora isusovačke Rezidencije u Osijeku.