Obilježavanje 50 g. prvih redovničkih zavjeta s. Alemke

08. 9. 2020.

U nedjelju 30. rujna 2020. g. na euharistijskome slavlju u župnoj crkvi naša je župna zajednica priredila malo iznenađenje našoj sestri Alemki Štefanko. S. Alemka ove godine slavi pedesetu obljetnicu polaganja prvih redovničkih zavjeta u Družbi sestara sv. Križa. Svečana proslava je bila planirana za 27. lipnja u samostanu sestara u Đakovu. Međutim, uslijed okolnosti s pandemijom ta proslava nije mogla biti održana. Također, mi smo u župi bili planirali napraviti iznenađenje za sestru sutradan, odnosno 28. lipnja, na slavlju prve pričesti u župi. To iznenađenje također nije moglo biti moguće. Dobrotom svih župljana sestri smo kao poklon odlučili darovati pianino. Taj smo naum uspjeli realizirati u nedjelju 30. kolovoza na euharistijskome slavlju u 8 sati. Uz slavljenicu sudjelovale su s. Petra, nadstojnica u samostanu u Donjem Miholjcu te s. Petrinka i s. Bernadeta, koja također obilježava istu obljetnicu. Na kraju slavlja fra Branko je u ime župne zajednice čestitao s. Alemki, a članovi župnoga zbora uručili su prigodni poklon. Slavljenica je bila vidno iznenađena, ali i radosna zbog te geste župljana. Zahvaljujemo svim župljanima koji su svojim dobrovoljnim prilogom darovali sestru.

Donosimo i tekst čestitke naše župljanke gđe Vere Iveković u ime Zbora župe Belišće.

Danas smo došli u crkvu iz više razloga. Prvo, reći Ocu: „Hvala“, na svemu i za sve i da nam oprosti naše slabosti i grijehe.

Drugo, radosni smo zbog ređenja novih svećenika franjevaca trećoredaca glagoljaša fra Josipa Dolića i fra Mirka Miškovića. Imamo na čemu reći: “Oče, hvala ti!” Potrebno je za njih moliti kako bi ustrajali i kako bi njihov rad bio plodonosan i ustrajan u blagoslovu i radosti. Čestitamo im od srca!

Treće, Isus je rekao: “Pustite k meni malene.” Evo, stigli su prvopričesnici! Zahvaljujemo na tome dragom Ocu i majci Mariji, zatim roditeljima i svećenicima koji u župi djeluju kao očevi u obiteljima, a i časnoj sestri Alemki, te katehetama u školi. Današnji dan pamtit ćete cijeli život: kad ste u svoja srca primili Isusa. Svakodnevno kroz molitvu treba s njime razgovarati, predati se u njegove ruke da nas vodi te će nam točno pokazati put, a mi ćemo vidjeti plodove naše molitve i biti radosni. Isus nam je najveći prijatelj i zato nikad nismo sami. Čestitamo vam i neka vas prati kroz život Božji blagoslov i zagovor Majke Marije!

Četvrto, u župu nam redovito dolazi časna sestra Alemka Štefanko, punih sedamnaest godina. Župa bez časnih sestara je kao obitelj bez majke. U vremenu izraženog pomanjkanja te službe u Crkvi, u milosti smo Božjoj da nam redovito dolazi, poučava i odgaja djecu, a i nas. Danas slavimo pedesetu obljetnicu redovničkih zavjeta časne sestre Alemke. Veliki je to Božji dar. Kad je kao mlada osjetila kakav je talent primila od Oca, nije ga zakopala, već prihvatila i surađivala s Ocem preko bližnjih u dobru i u poteškoćama. U svemu je bila uporna, blaga, samozatajna, ponizna, skromna i vrlo strpljiva. U svemu potvrđuje dokaz Božje pomoći u tolikim godinama predanja i suradnje. U župi vodi dječji zbor i zbor odraslih. Pjevački zborovi su poslužitelji oltara. Naša časna sestra bila bi još sretnija kad bi bio veći odaziv župljana za župni zbor, a za to treba mala žrtva, dolaziti na vježbe pjevanja. Bez žrtve nema rezultata. Kad se uvidi da se pjeva Bogu na čast, tada se zaborave sve žrtve.

Zbor župe Belišće želi našoj dragoj časnoj sestri Alemki da nas vodi na mnoga ljeta u blagoslovu i radosti!

ČESTITAMO I ŽIVJELA NAM NAŠA DRAGA ČASNA SESTRA ALEMKA!

 U Belišću 28. lipnja 2020.

Zbor župe Belišće
(Vera Iveković)