Oblježavanje 1. Svjetskoga dana djedova, baka i starijih osoba

24. 7. 2021.

U nedjelju, 25. srpnja 2021.  odredbom pape Franje u Crkvi se po prvi puta obilježava Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba. Ovaj dan slaviti će se svake godine u Crkvi na četvrtu nedjelju u srpnju, uoči spomena svetih Joakima i Ane, Isusovog djeda i bake. Kako bi poruka blizine i utjehe Svjetskoga dana doprijela do svih, pa i onih najizoliranijih, molimo vjernike da posjete djedove i bake, kao i starije osobe koje žive same i prenesu im poruku Svetoga Oca. Posjet je opipljiv znak Crkve koja „izlazi“ i potvrda kako postoji način da se bude blizu starijim osobama u vremenu obilježenom udaljavanjem među ljudima uslijed pandemije.

Danas i sutra, na blagdan sv. Joakima i Ane, posebno ćemo moliti za naše bake i djedove. Pozivamo vas da sve one starije koju su u mogućnosti dovezete u svetište sv. Ane na neko od misnih slavlja.

POTPUNI OPROST
Apostolska pokorničarna objavila dekret kojim se dodjeljuje potpuni oprost u prigodi Svjetskoga dana djedova, baka i starijih osoba. Starije osobe mogu dobiti oprost sudjelovanjem na nekoj od svetih misa povodom Svjetskoga dana. S obzirom na stalnu zdravstvenu krizu i činjenicu da neke starije osobe ne mogu osobno nazočiti misi iz zdravstvenih razloga, oprost se proširuje i na one koje u misnom slavlju sudjeluju posredstvom televizije, radija ili interneta. Oprost se daje i svima onima koji na Svjetski dan izvrše »djelo milosrđa« posjećujući stariju usamljenu osobu.

“U ZAGRLJAJU VRIMENA”
Videospot pjesme „U zagrljaju vrimena“ snimljene u sklopu inicijative „Zagrlimo starije pjesmom“ Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj. Scenarij videospota potpisuje Janja Bunić, a režiju, snimanje i montažu Andrej Bunić. Asistent kamere je Krešimir Lasić. Spot je snimljen u produkciji Laudato TV-a, a nakladnik je Cro sacro (Hrvatski katolički radio i Croatia Records).

Glavni lik u spotu je korisnik Doma „Kuća svetog Franje“ Ivan Šestak. Osim njega pojavljuju se i drugi korisnici te djelatnici Doma u kojemu su snimljeni ključni kadrovi. Za snimanje kadrova na lokacijama u Šibeniku i okolici kao i angažiranje glumaca zaslužan je ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku Jakov Bilić.

Videospot opremljen je podnapisima da bi ga nesmetano mogle pratiti i osobe koje slabije čuju.