Održan dekanatski formativni sastanak župnih pastoralnih vijeća u Valpovu

17. 5. 2022.

U ponedjeljak 16. svibnja 2022. u Pastoralnom centru Župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu održan je dekanatski formativni sastanak novog saziva članova Župnog pastoralnog vijeća. Tema susreta bila je: Narav suodgovornosti Župnog pastoralnog vijeća u svijetlu iskustva djelatne vjere i budne nade, ljubavi i zajedništva, poziva i poslanj“, doc. dr. sc. Stanislava Šote, svećenika i profesora pastoralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu. Dekan Valpovačkog dekanata i župnik Župe Valpovo vlč. Zvonko Mrak započeo je susret zajedničkom molitvom i pozdravom dobrodošlice novoizabranim članovima župnih pastoralnih vijeća i nazočnim svećenicima.

U duhu sinodalnosti Drugoga vatikanskog koncila Đakovačko–osječka nadbiskupija, istaknuo je Šota, nastoji povezati sve članove mjesne Crkve kao suodgovorne sudionike u životu Crkve. Ostvarenje sinodalnog duha mjesne Crkve trebalo bi se prepoznati u župnim strukturama, posebice u župnim pastoralnim vijećima i njegovim odborima. Odbori župnih pastoralnih vijeća za naviještanje, liturgiju i karitativnu djelatnost daju nužnu unutarnju strukturiranost po kojoj je moguće ostvariti zadane ciljeve. Potrebno je stvarati ozračje za aktivno uključivanje što većeg broja vjernika u pojedine odbore (posebice u angažmanu unutar pastoralno–katehetskih skupina), voditi zapisnike susreta i evidenciju pojedinih zaduženja i aktivnosti članova odbora, poticajno djelovati na sve skupine u župi, vrednovati izvješća o radu skupina u župi te na temelju istih planirati i koordinirati buduće djelovanje. Župno pastoralno vijeće ne donosi odluke, nego je po svojoj naravi savjetodavno tijelo koje pomaže župniku u otkrivanju evangelizacijsko–pastoralno–katehetskih prioriteta i potreba pojedine župne zajednice, promicanje koncilskog nauka, kao i rad na vjerskoj i moralnoj obnovi župe. „Pored svjedočenja i življenja vjere u obiteljskom, društvenom i radnom okružju, vjera se nužno živi i svjedoči kroz suradnju s drugim vjernicima na župnoj zajednici“,  istaknuo je Šota. Iskustvo vjere, duhovni habitus i „osobna jedinstvenost“ zalog su pouzdane nade, zahvaljujući kojoj se možemo nositi sa sadašnjošću, težinom i izazovima života. U skladu s time, članovi Župnog pastoralnog vijeća u narednih pet godina trebaju biti zajednica vjernika i „natjecati se“ u služenju svojoj zajednici, vrednovati postojeće i tragati za novim oblicima kršćanskog zajedništva.

Susretu su, osim članova župnih pastoralnih vijeća, nazočili: vlč. Robert Almaši, župni upravitelj Župe Snježne Gospe u Harkanovcima, vlč. Franjo Bodonji, župnik Župe Uzvišenja sv. Križa u Ladimirevcima, vlč. Matej Glavica, župnik Župe sv. Petra apostola u Petrijevcima, Zoran Ćosić, župnik Župe sv. Mateja, apostola i evanđelista, Bizovac, fra Marko Neretljak, župnik Župe svetoga Josipa Radnika u Belišću, vlč. Mihael Mađarević, pastoralni suradnik i vlč. Zvonko Mrak, župnik Župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu.

(tekst: Dajana Vinković)