Održana predavanja „Važnost mentalnog zdravlja: podrška u žalovanju“

02. 11. 2022.

U župi sv. Josipa Radnika u Belišću ovaj vikend su se održala dva iznimna predavanja, a održala ih je teologinja i bioetičarka dr. sc. Suzana Vuletić, profesorica na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu i na još nekoliko visokih školskih institucija u Hrvatskoj.

Prvo predavanje, pod nazivom Iskustvo neprihvatljivih traumatskih gubitaka i proces tugovanja, održano je u petak 28. listopada, a drugo predavanje, pod nazivom Patnja, bol i smrt u svjetlu Biblije i tami ljudskoga iskustva, održano je u nedjelju 30. listopada. Predavanja su održana u okviru projekta Važnost mentalnog zdravlja: Podrška u žalovanju, koji sufinancira Osječko-baranjska županija, a nositelj je udruga PUKS (Podrška u kriznim situacijama). Ova dva međusobno nadopunjujuća predavanja ističu se svojom težinom i zahtjevnošću teme koja nije popularna i ugodna, ali je važan čimbenik u nošenju s kriznim situacijama uzrokovanim gubitkom voljene osobe.

Prvo predavanje istaknulo je pojam, značenje te neminovnost gubitka, obilježja i vrste tugovanja, faze i stadije u procesu tugovanja, tehnike suočavanja i izvore podrške ožalošćenima. Povezujući psihološku, socijalnu i duhovnu dimenziju svakog čovjeka koji se susreće s gubitkom voljene osobe, prof. Vuletić zaključuje: „Žalovanje ne bi trebalo postati patološko, kronično stanje bolesti, već rehabilitirajući proces prevladavanja gubitka s ciljem prilagođavanja i usklađivanja našeg stanja s novom realnošću.“

Drugo predavanje donosi razmatranja o patnji, boli i smrti kao neizbježnom ljudskom iskustvu kroz promišljanja mnogih filozofa i teologa. Opisuje razlike suvremenog prihvaćanja smrti i umiranja od tradicionalnog. Oslanjajući se na biblijske tekstove u predavanju je istaknuto starozavjetno poimanje patnje i boli kao kaznenoga odgojnoga sredstva i kao posljedice grijeha, ali i novozavjetni pogled na muku i smrt u svjetlu Isusova primjera kao sredstva otkupljenja i put k uzvišenom životu. Predavanje završava nizom osnažujućih i poticajnih biblijskih tekstova koji potiču rast u vjeri, daju smisao ljudskoj patnji i usmjeravaju pogled u vječnost. Jer „život je početak smrtnosti, a smrt je početak besmrtnosti.“

Na kraju svakog predavanja uslijedila su pitanja na koja je prof. Vuletić odgovarala i donosila brojne primjere iz svog iskustva rada s umirućima i ožalošćenima. Potaknula se rasprava o potrebi osnaživanja palijativne skrbi u zdravstvu, a nekoliko sudionika podijelilo je svoje iskustvo gubitka te put tugovanja.

Svrha i cilj ovih predavanja je osnaživanje svih koji prolaze kroz proces žalovanja za svojim voljenima, izražavanje zahvalnosti prema onima koji više nisu s nama te poučavanje o pružanju adekvatne podrške.

Važnost mentalnog zdravlja kroz podršku u žalovanju je područje koje zaslužuje našu pažnju i brigu, jer uspješnom prilagodbom na gubitak voljene osobe možemo očekivati i oporavak žalujućih na njihovu vlastitu dobrobit, dobrobit njihovih obitelji te dobrobit cjelokupne zajednice.

Zahvaljujemo župniku fra Marku Neretljaku i župnom vikaru fra Mirku Miškoviću na otvorenosti i suradnji.

 

(tekst i foto: Vanesa Šerić, PUKS)