Održana župna tribina: „Bibilija nije udžbenik geografije i astronomije”

05. 12. 2018.

Utorak, 4. prosinca 2018. g., s početkom u 19.00 sati u Velikoj vijećnici grada Belišća održana je druga župna tribina. Gost predavač bio je prof. dr. sc. Josip Faričić redoviti profesor na Odjelu za geografiju i prorektor Sveučilišta u Zadru. Tema je bila: „Biblija nije udžbenik geografije i astronomije“. Uvodničar i moderator tribine bio je prof. Branko Matišić. Pozdravnu riječ na početku tribine uputili su fra Branko Janjić, župnik i gosp. Domagoj Varžić, zamjenik gradonačelnika grada Belišća.

Prof. Faričić je na početku iznio kako su još stari Grci pretpostavljali da Zemlja ima oblik kugle. Posebno je istaknuo četiri Aristotelove teze o Zemlji kao kugli. Mnogi crkveni oci kao i teolozi skolastike i srednjeg vijeka (Euzebije iz Cezareje, Augustin, Izidor iz Sevilje, Albert Veliki, Toma Akvinski i dr.) spominjali su Zemlju i o njoj pisali kao o nebeskom tijelu u obliku kugle.
Gost predavač nastavlja: „Vjerujem kako smo svi svjesni da se u posljednje vrijeme javljaju potpuno pogrješna tumačenja poput onih da Zemlja ima oblik ravne ploče. Pojedinaca i skupina koje zastupaju teoriju o Zemlji kao ravnoj ploči ima i danas širom svijeta, bez obzira na njihovu vjersku (ne)pripadnost, pa se okupljaju u pojedinim društvima (Flat Earth Society), objavljuju postove i različite „dokazne materijale” na društvenim mrežama (Facebook i dr.) i drugim mrežnim prostorima (YouTube, razni portali i dr.), a objavljuju i naširoko distribuiraju knjige s pompoznim naslovima. Ono što najviše zabrinjava jest da neki među njima, s manjkavim i površnim tumačenjima Biblije, traže svetopisamske potvrde svojim „znanstvenim” tezama.“

Na samom koncu tribine prof. Faričić je zaključio kako nikako ne možemo govoriti o Zemlji kao ravnoj ploči te kako teze koje to žele potkrijepiti nisu istinite. Kada je riječ o Bibliji, treba jasno reći kako ona nije udžbenik geografije i astonomije, nego ukoričena kerigmatska historiografija. Predavač je vrlo argumentirano i s mnoštvom dokaznih primjera iz područja različitih znanstvenih disciplina (geografije, astronomije, matematike i fizike), kao i biblijskih citata zaključio kako Zemlju sa sigurnošću možemo promatrati u obliku kugle.

fra Dario Mican