Otvorenje izložbe Meglić Ujević

02. 5. 2019.

  U okviru bogatog i kao i uvijek raznovrsnog programa obilježavanja Dana grada Belišća te povodom proslave crkvenog goda sv. Josipa Radnika, Grad Belišće i Župa sv. Josipa Radnika Belišće zajednički su organizirali veliku izložbu slika Vladimira Meglića i skulptura Petra Ujevića.
Mjesto postava izložbe i svečanog otvorenja održanog u petak, 26. travnja, bilo je predvorje Gradske uprave grada Belišća, koje je bilo premalo za sve one koji su željeli vidjeti impozantnu, vrijednu i zadivljujuću kolekciju slika i skulpura, izabranih iz bogatog opusa umjetničkih djela ovih afirmiranih imena suvremene hrvatske likovne scene. Velika i bogata kolekcija kvalitetnih umjetničkih djela koja je sadržavala slike neuobičajeno velikih formata i dimenzija i prekrasne skulpture, sa dojmljivim motivima, većinom religiozne tematike kao i čarolija uzbudljivih žarkih boja i oblika, sudeći prema viđenom i brojnim komentarima, zadivila je sve prisutne ljubitelje likovne umjetnosti, izazvavši u njima val lijepih emocija. Kako je u katalogu naglasio kritičar Stanko Špoljarić – slikar Vladimir Meglić, sukus je izložbe postavio na dvije teme – večere u Emausu i susretu na putu u Emaus i svojim karakterističnim motivom, stolom i stolicama u interijeru. Petar Ujević na izložbi se predstavio naznakom retrospektivnog pregleda, s nizom skulptura različitog tematskog određenja. U njegovim djelima prednjači sakralna tematika, a na izložbi je svakako najviše pogleda privukla skulptura “Posljednja večera”.
Svečanom otvorenju ove velike i impresivne izložbe, uz predstavnike organizatora i domaćine, gradonačelnika grada Belišća Dinka Burića, zamjenika gradonačelnika Domagoja Varžića i belišćanskog župnika fra Branka Janjića, nazočili su i sami autori, vrhunski profesionalci i cijenjeni umjetnici i pripadnici likovne grupe Kontra – akademski slikar Vladimir Meglić i akademski kipar Petar Ujević, svećenici vlč. Zvonko Mrak – valpovački župnik, vlč. Josip Erjavac – župni vikar u Valpovu, vlč. Vjekoslav Lulić – župnik u Bocanjecima i domaći fratri – fra Dario Mican i fra Tomislav Vrsaljko, slikari Željko Mucko i Goran Petrač – također članovi grupe Contra, naši domaći slikari i članovi belišćanske Likovne udruge Bel – Art, kao i veliki broj gostiju – zaljubljenika u bogatstvo likovnog izričaja i likovnu umjetnost. Svečanost otvorenja, vokalnom izvedbom nekoliko prigodnih skladbi na latinskom i hrvatskom jeziku, uveličalo je Crkveno pjevačko društvo MIR iz Belišća. Nakon uvodne pjesme CPD MIR na početku programa prisutne je srdačno pozdravio i poželio im dobrodošlicu voditelj programa – prof. Branko Matišić. Osim zahvale upućene umjetnicima, koji su ovu veliku izložbu postavili i darovali našem gradu, prof. Branko Matišić uputio je zahvalu gradonačelniku Dinku Buriću i njegovim suradnicima na izuzetno dobroj suradnji i podršci na ovom i na brojnim drugim projektima, a zahvalio je i župniku fra Branku Janjiću na njegovom velikom doprinosu. Zatim su uslijedili i prigodni govori predstavnika domaćina. Ova velika izložba posebno je ostavila dojam na gradonačelnika Dinka Burića koji je istaknuo da ova izložba za njega ima i duhovnu dimenziju, puno veću i značajniju od one same umjetničke. Izrekao je dojmove i emocije koje su kod njega izazvala umjetnička djela. Izrazio je zadovoljstvo i sreću što u Belišću, našem malom gradu, imamo mogućnost i priliku uživati u ovim izuzetnim umjetničkim djelima i zahvalio je svima koji su tome doprinijeli, osobito akademskim umjetnicima Vladimiru Megliću i u Petru Ujeviću, koji su nas počastili ovim veličanstvenim događanjem. Grad Belišće je nazvao malim gradom u kojem žive ljudi i koji je oduvijek imao crtu prepoznavanja i vrednovanja svih vrijednosti, pa i onih kulturnih. Rekao je kako se nada da će ova izložba pomoći mnogima koji ju vide, da prepoznaju i njezin vjerski značaj, smisao i poruke koje nose. Prisutne se prigodnim govorom obratio i belišćanski župnik fra Branko Janjić. On je, osim o ljepoti koju su umjetnici uspjeli dočarati prisutnima, govorio i o duhovnom aspektu izložbe i o vlastitom angažmanu u organizaciji i viđenju umjetničkih djela. Zatim je riječi kritičara povjesničara umjetnosti Stanka Špoljarića okupljenima prenio Mislav Matišić. Na samom kraju, prigodne riječi je uputio i zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić, kojem je pripala čast da proglasi izložbu otvorenom.

Oni koji još nisu bili u prilici pogledati ovu izuzetnu izložbu, moći će to učiniti sve do 17. svibnja ove godine.

Dajana Petovari