Pater Ike Mandurić: Misterij i smisao patnje

23. 11. 2019.

U petak, 22. studenoga 2019. g., s početkom u 19.00 sati u Velikoj vijećnici grada Belišća održana je prva župna tribina u ovoj katehetsko – pastoralnoj godini. Gost predavač bio je isusovac p. Ivan Ike Mandurić. Pozdravnu riječ na početku tribine uputio je župnik fra Branko Janjić koji je istaknuo kako upravo u mjesecu studenome, kad se spominjemo stradanja u Vukovara i Škabrnji i ostalim ratom pogođenim mjestima, želimo razmišljati nad stvarnošću patnje i boli. Uvodničar i moderator tribine bio je prof. Branko Matišić koji je ukratko predstavio p. Iku naglasivši kako nam je „postao poznat“ kada je 28. svibnja 2015. g., stao na vrata crkve sv. Marka te tako spriječio nasrtaj policije na branitelje. Prof. Matišić je u predstavljanju rekao kako je p. Ike svećenik koji vrlo lako prenosi Božju riječ, veliki pokretač i stvarač koji je zamijenio izgradnju kuća s izgradnjom ljudi.

U svom izlaganju p. Ike istaknuo je kako je patnja stvarnost koja nas okružuje, nema čovjeka koji ju nije osjetio, susreo i razumio. Patnja je sastavnio dio čovjekova života koja izaziva mnoštvo pitanja i nitko je nije lišen. Govoreći o naravi patnje p. Ike iznosi kako je patnja jednoga patnja svih te kako je nemoguće nekoga zamijeniti u njegovu trpljenju i patnji. U patnji uvijek se pitamo gdje je Bog i zašto dopušta patnju, umjesto da Bogu zahvalimo na patnji jer upravo ona pomaže u preobrazbi čovjekova života, u stanju patnje čeznemo za suprotnim, boljim i vječnim. Pater Ike zaključuje kako je patnja neizbježna, no ona stvara čežnju za Bogom, a Bog uvijek suosjeća s nama u patnji. Bog nije tvorac patnje, on pomaže u podošenju boli i patnje, a osnovni uzrok patnje jest grijeh na koji nas navodi sotona. Uzrok patnje nikada nije Bog, nego grijeh. Mi ranjeni grijehom često nanosimo patnju jedni drugima. No, patnja nas angažira jer smo svjesni da se i nama može dogoditi, stoga patniku uvijek želimo pomoći. Na koncu tribine p. Ike nas je pozvao da u patnji otkrivamo Boga koji također s nama suosjeća i sutrpi te kako je patnja ta koja nam pomaže u življenju naše vjere jer nam otvara srce i razum prema vječnom životu.

Nakon predavanja p. Ike uslijedila je kratka rasprava i pitanja gostiju. Tribinu je zaključio prof. Matišić pozvavši nas da budemo dobri i dobro.

fra Dario Mican