Predstavljanje knjige: „Hrvatske novinarske tragedije 1945-1995″

25. 10. 2017.

Župa sv. Josipa Radnika u Belišću poziva sve zainteresirane na predstavljanje knjige novinara, publicista i televizijskog voditelja Tihomira Dujmovića „Hrvatske novinarske tragedije 1945-1995“ koja će se održati u četvrtak, 9. studenog 2017. u Velikoj vijećnici grada Belišća s početkom u 18.30 sati. Uz autora na predstavljanju knjige sudjelovati će i Vinko Kraljević, dramski umjetnik koji će pročitati nekoliko ulomaka iz knjige.

Nakon nešto manje od tri godine i velikog uspjeha knjige „Hrvatska u raljama djece komunizma“, Tihomir Dujmović izlazi s knjigom koja otkriva neznana poglavlja iz prošlosti hrvatskog novinarstva.

Najnovija knjiga Tihomira Dujmovića po prvi put donosi poimenična tragedija novinara koji su pisali u NDH uz popis 38 likvidiranih novinara 1945 g. U knjizi se nalaze i podaci o stradanjima novinara nakon pada hrvatskog proljeća, te tužna statistika o ubijenim novinarima u Domovinskom ratu. Nakon 1945 ubijeno je 38 novinara, 100 je dobilo doživotnu zabranu pisanja, 131 je pobjegao van, 45 je promijenilo profesiju. Samo 27 je od 330 novinara dobilo licencu. Knjiga uz analizu cjelokupnog tiska u NDH, donosi imena i poimenične sudbine svih novinara tog doba. Knjiga potom analizira pogrom novinara zadnjih dvadeset godina komunizma.

Nakon pada hrvatskog proljeća 50 novinara je bilo sudski gonjeno, a 170 novinara i publicista je završilo na crnim listama. Na kraju se donosi popis ubijenih novinara i način njihova stradavanja u Domovinskom ratu. Za prva četiri mjeseca Domovinskog rata ubijeno je 18 novinara, tri puta vise nego u sedam godina rata u Vijetnamu. Knjiga na kraju donosi popis ubijenih novinara i načine pogibije.