Predstavljanje knjige: „Komunistički progon i mučeništvo blaženog Alojzija Stepinca“

16. 2. 2018.

Kao posljednja točka „Stepinčevih dana“ koje je organizirala župa sv. Josipa Radnika (9. – 15. veljače), sinoć je u Velikoj vijećnici grada Belišća održano predstavljanje knjige mons. dr. Jurja Batelje: „Komunistički progon i mučeništvo blaženog Alojzija Stepinca“. Naime, to je posljednja objavljena knjiga mons. Batelje, postulatora za proglašenje blaženim i svetim zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca i umirovljenog profesora KBF-a u Zagrebu.

U prepunoj Vijećnici (tražila se stolica više), na početku sve prisutne pozdravio je župnik fra Branko Janjić izražavajući srdačnu dobrodošlicu svima, a osobito autoru knjige mons. Batelji koji je ovom prilikom prvi put posjetio Belišće. Posebna čast i zadovoljstvo organizatorima predstavljanja, a zasigurno i cijelom auditorijumu, bila je nazočnost nadbiskupa u miru mons. Marina Srakića koji je također izrekao nekoliko uvodnih riječi. Mons. Srakić posvjedočio nam je kako je na dan smrti blaženoga Alojzija Stepinca zapisao: „Odlazi, da nam se vrati svet“. Sve okupljene na predstavljanju knjige pozdravio je i zamjenik gradonačelnika grada Belišća gosp. Domagoj Varžić koji je „dragom puku hrvatskom“ (vrlo česta uzrečica blaženog Alojzija Stepinca) poželio dobrodošlicu u ime grada Belišća.

Prof. Branko Matišić ukratko je predstavio autora knjige mons. Jurja Batelju naglasivši kako je autor „kamen međaš“ između života i smrti, istine i laži, te kako je ova knjiga završetak cjeloživotnog projekta dragog nam autora koji punih četrdeset godina neumorno radi na osvjetljavanju lika i života blaženoga Alojzija Stepinca. Prof. Matišić za uvod u predstavljanje izabrao je dva teksta koja govore o Blaženiku, a pisana su u razmaku od pedeset godina. Prvi tekst koji je pročitao sam prof. Matišić govori o tome što se pisalo i mislilo o Alojziju Stepincu davne 1946. g., dok drugi tekst koji je pročitao župljanin Ivan Jelkić govori o današnjem poimanju lika i djela blaženog Alojzija Stepinca. Cilj ovih dvaju tekstova bio je razlučiti istinu od laži, dobro od zloga, povijesne činjenice od neutemeljenih povijesnih obmana.

Autor knjige mons. Juraj Batelja održao je multimedijalnu prezentaciju te rekao kako knjiga donosi mnoštvo dokumenta koji snažno govore o progonu i mučeničkoj smrti blaženog kardinala Stepinca. Autor se posebno zadržao na drugom poglavlju knjige u kojem je objavljena medicinska dokumentacija koja svjedoči o kontinuiranom trovanju organizma blaženog Alojzija Stepinca. Vrlo važno je istaknuti kako do tih medicinskih zaključaka nije došao sam autor (teolog), nego najstručnije medicinsko osoblje u svijetu. Knjiga je podijeljena u četiri poglavlja, a donosi i DVD s podacima mjerenja koncentracije toksičnih elemenata u uzorcima sakupljanim u Krašiću i Brezovici. Govoreći o temi progona i mučeništva, mons. Batelja je rekao kako ova knjiga ima za cilj učvrstiti istinu, nadahnuti ljude prema opraštanju i ljubavi, povećati poštovanje prema Alojziju Stepincu, kao i uvidjeti do koje mjere može ići ljudska zloća. Na kraju izlaganja autor je naglasio kako je Alojzije Stepinac mučenik Isusa Krista. Poželio je procvat Slavonije u svakom pogledu, a osobito u vjerskom životu.

Na kraju predstavljanja sudionici su postavili nekoliko pitanja na temu objavljenje knjige kao i nekih aktualnih tema vezanih uz lik i djelo blaženog Alojzija Stepinca. Važno je istaknuti kako je jedna sudionica iznijela svjedočanstvo o uslišanoj molitvi po zagovoru blaženog Alojzija Stepinca. Predstavljanje je završeno čitanjem još dvaju izabranih tekstova koji govore o Blaženiku, a to su tekstovi Vinka Nikolića i Ante Mateljana. Tekstove su pročitali prof. Branko Matišić i fra Tomislav Vrsaljko.

Sudionici su imali priliku kupiti knjigu po promotivnoj cijeni, a druženje je bilo nastavljeno u atriju Vijećnice.

fra Dario Mican, TOR