Proslava blagdana sv. Ane u Bistrincima

28. 7. 2020.

U Bistrincima je, uoči blagdana sv. Ane 26. srpnja, održana trodnevica koju je od 23. do 25. srpnja predslavio isusovac, pater Ivan Ike Mandurić, koji je ujedno predvodio i večernje misno slavlje na sam blagdan sv. Ane.

Prve večeri, na blagdan sv. Brigite, pater Mandurić je u svojoj homiliji istaknuo važnost i smisao patnje i trpljenja rekavši kako je upravo put trpljenja put spasenja. Imao je u vidu život prvih kršćana koji proizlazi iz Isusova svjedočenja o tome kako ćemo pristati na to da nas ovaj svijet progoni da bismo stekli nebesku baštinu. Dodaje, kako je „smisao ovoga života založiti ga za život vječni“. I mi kršćani trebamo biti svjesni želja da nam Gospodin ovaj život učini lagodnim. Sami moramo podnositi teškoće, podmetanja, boli, patnje, a u skladu s Isusovim riječima iz Lukina evanđelja gdje govori:“Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi svoj život poradi mene i evanđelja, spasit će ga.“ Tema je homilije druge večeri bila Božja ljubav prema čovjeku te čovjekova ljubav prema Bogu i ljudima. Današnji svijet treba kršćane koji znaju i usude se ljubiti, dodaje pater Mandurić. Primjećujemo zanimljivu podudarnost upravo u slici obitelji svetih Joakima i Ane kao i svetih Josipa i Marije. Posljednje večeri ove trodnevice, na blagdan svetoga Jakova, pater Ike posvetio je govoru o autentičnosti vjere, odnosno kršćanstva. „Bog nas poziva na ljepotu , autentičnost i odbacivanje grijeha“, poručuje nam.

Ovogodišnja proslava svete Ane zaključena je misnim slavljem u 18 sati, a nakon koje je uslijedio blagoslov djece i obitelji. U svojoj se propovijedi pater osvrnuo i na, uvijek aktualno, mjesto starijih osoba u našim zajednicama. Uostalom, ako se baš hoće reći, sveti Joakim i Ana bili su jako važni u Isusovu životu. Brojni će kršćani svjedočiti tomu kako su im upravo bake prenijele vjeru, učile ih prvim molitvama te davale brojne moralne upute. Dodaje kako je sada došlo „vrijeme u kojem slabije cijenimo život starih ljudi, gledamo ih sa žaljenjem, znamo im se malo i podsmjehivati, smatrajući tu dob manje vrijednom.“ Po svemu sudeći, nastavlja dalje pater Ike, starost je „sveto i dragocjeno vrijeme u kojemu se popravlja ono što se krivo radilo, kaje se za grijehe mladosti, itd.“ U svakom slučaju, zaključuje: „Bog hoće da otkrijemo dimenziju duhovnosti starije osobe.“ Naravno, to su upravo svete Ane koje znaju kako unositi svetost u obitelj potrebnu za budućnost hrvatskog naroda.Na koncu, dodaje kako je sada došlo i do „prekida tog višegeneracijskog obiteljskog slijeda, što nije u skladu s Božjom voljom.“

Na kraju misnog slavlja, domaći je župnik fra Branko Janjić istaknuo kako je ovo najveće vjersko okupljanje od uvođenja epidemioloških vjera uzrokovanih korona virusom. Velik broj hodočasnika, nastavlja dalje fra Janjić, izraz je autentičnog kršćanstva koje je i danas moguće živjeti.Važno je napomenuti kako je velik broj hodočasnika pristupio i sakramentu svete ispovijedi te uputio svoje prošnje svetoj Ani kod originalne slike koja se izlaže na njen blagdan, a čuva se u samostanu. Poznato je, naime, kako su mještani Bistrinaca daleke 1797. godine u Dravi pronašli sliku svete Ane koju su odnijeli u mjesto kako bi se osušila. Slika je nestala, a sutradan je ponovno nađena u Dravi. Zbog toga se na tom mjestu odlučio sagraditi poklonac.

Marija Jelkić