Proslava blagdana sv. Josipa Radnika u Belišću

05. 5. 2021.

Župa sv. Josipa Radnika u Belišću, 1. svibnja ove godine svečano je proslavila crkveni god nebeskoga zaštitnika svetoga Josipa, kao i obljetnicu posvećenja župne crkve i samostana.Ovoj je proslavi prethodila trodnevica koja je započela u srijedu, 28. travnja, pokorničkim bogoslužjem s mogućnošću za svetu ispovijed. Istoga je dana misno slavlje predslavio vlč. Vjeko Lulić, župnik u Veliškovcima. U svojoj je homiliji naglasio važnost i značaj svetoga Josipa kao zaštitnika Svete Obitelji. Iako ćemo o Josipu naići na vrlo skromne zapise u Svetomu pismu, svakako treba ukazati na njegovu poniznost, skromnost i brižnost – tako potrebne vrline u današnjemu vremenu.

Drugoga je dana, u četvrtak, 29. travnja, predsjedatelj misnoga slavlja bio fra Mirko Mišković, župni vikar u Belišću, a propovijedao je vlč. Bruno Diklić, đakon u Valpovu. Nakon misnoga slavlja uslijedilo je predavanje vlč.dr.sc. Đurice Pardona, župnika u Punitovcima, znanstvenoga suradnika, voditelja Hrvatskoga katoličkoga biblijskoga djela i, od prije nekoliko dana, docenta Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu. Tema njegovoga predavanja bila je: „Sveti Josip – brižni čuvar svoga i Božjega domaćinstva.“ Đ. Pardon svetoga Josipa sagledava u nekoliko dimenzija. On je, prije svega, hranitelj obitelji koji zanimanje drvodjelje prenosi na Isusa, Sina Božjega. Isus je vjerovao sv. Josipu da mu „pribavlja pravu hranu“. U toj je hrani i On ostao među nama. Nadalje, Josip je i branitelj obitelji, o njoj skrbi i brine se, a vrativši se u Nazaret Isusa uči „voljeti svoj židovski komad zemlje“. Sveti je Josip i zaštitnik Domovine, odnosno čuvar svoga i Božjega doma, nastavlja dalje vlč. Pardon. Naposljetku, ističe kako svatko od nas treba posvjedočiti osjećaj za vlastiti dom i domovinu.

Posljednji dan trodnevice, u petak, 30. travnja, svetu je misu predslavio vlč. Krešimir Šaf, župnik u Soljanima i Strošincima. Okosnica njegove propovijedi bila je misao o Kristu kao Putu, Istini i Životu.

Na svetkovinu svetoga Josipa, u subotu, 1. svibnja s početkom u 11 sati, svečano je misno slavlje predslavio vlč.dr.sc. Đurica Pardon. Uz njega su, osim domaćih fratara – župnika fra Branka Janjića te župnoga vikara fra Mirka Miškovića, sudjelovali i svećenici Valpovačkoga dekanata. U svojoj je homiliji vlč. Pardon ukazao na važnost svetog Josipa Radnika jer se u njegovoj osobi pokazuje kako se „živi novi svijet“. Vjernici su sustvaratelji i aktivni djelatnici ostvarivanja boljega svijeta. On je i uzor radnika pokazujući im važnost življenja za druge, postojanja koje, sasvim sigurno, ovaj svijet može učiniti boljim.
Na kraju je uslijedila čestitka vlč. Pardona brojnim vjernicima prigodom proslave crkvenog goda, kao i predstavnicima vlasti Grada Belišća. Uz epidemiološke mjere, ovoj je svečanosti bio nazočan značajan broj vjernika koji su, za razliku od prošle godine kada je ova proslava izostala, mogli častiti svoga nebeskoga zaštitnika.

Marija Jelkić