Proslava crkvenoga goda u Kitišancima

04. 7. 2022.

Svetkovina Rođenja svetog Ivana Krstitelja, nebeskog zaštitnika filijalne crkve u Kitišancima, proslavljena je 24. lipnja 2022. godine svečanim euharistijskim slavljem koje je predslavio fra Marko Neretljak.

Nakon pročitanog evanđeoskog ulomka u svojoj homiliji fra Marko je naglasio u kojoj je mjeri dolazak Ivana Krstitelja na svijet bio čudesan. Za njegovo su začeće i rođenje vezani čudesni znakovi. On je, naime, još u majčinoj utrobi pozdravio Spasitelja. Njega i sam Isus proglašava „najvećim rođenim od žene“. To je uočljivo i u liturgijskoj godini jer se, uz Božić i Malu Gospu, jedino još slavi rođendan Ivana Krstitelja. Sveti Ivan, kao spona ljudi i Boga, zemaljskog i nebeskog, život nije provodio u strahu, već je bio duboko svjestan da je Isus Krist njegova nada, radost i snaga.

Na kraju homilije fra Marko se pozvao na riječi pape u miru Benedikta XVI. koji je istaknuo da se čovjek 21. stoljeća više ničemu ne nada i da u njegovu srcu gotovo da više nema nikakve radosti. Pozvani smo, kao kršćani, nasljedovati primjer svetog Ivana Krstitelja.

Po završetku svečanog euharistijskog slavlja fra Marko je župljanima crkve u Kitišancima čestitao njihova nebeskoga zaštitnika, kojemu se trebaju utjecati za blagoslov i spasenje, a snaga za to se može crpsti samo iz bića našega Učitelja, zaključio je župnik.

Vrijedni domaćini su ispred crkvenog prostora pripremili domjenak te pozvali sve nazočne okrijepiti se i proslaviti ovog velikog kršćanskog sveca, propovjednika i mučenika.

 

(tekst: Marija Jelkić; foto: obitelj Delač)