PROSLAVA SVETE ANE I JOAKIMA U SVETIŠTU SVETE ANE U BISTRINCIMA

02. 8. 2023.

Župa svetog Josipa Radnika u Belišću svečano je proslavila blagdan svete Ane i Joakima u svetištu svete Ane u Bistrincima.
Svečanoj proslavi blagdana prethodila je trodnevna duhovna priprava koja je započela u nedjelju 23. srpnja večernjom svetom misom koju je predslavio vlč. Ivan Vučak, upravitelj Župe Presvetoga Trojstva u Krašiću. Svoju je homiliju velečasni Vučak započeo osvrtom na navješteno evanđelje i govor o nebeskom kraljevstvu. O njemu je Isus Krist propovijedao u slikama i prispodobama kako bismo ga „lakše razumjeli i živjeli život…“. „Odakle grijeh u našim životima?“ pita se vlč. Vučak i nastavlja kako Isus ne govori da smijemo griješiti, već da bismo učinjenim grijesima mogli oštetiti i ono dobro. Isus nam uvijek daje priliku da promislimo „koliko ima dobroga zrna i ne dopustiti da kukolj prevladava“. Osvrćući se na život svetih Joakima i Ane, kao i na onaj blaženoga Alojzija Stepinca, čije su relikvije bile izložene za vrijeme euharistijskoga slavlja, vlč. Vučak je naglasio našu izloženost vremenu i svijetu koja nas odvraća od Boga. Mi „jesmo u svijetu“, nastavlja dalje, „ali mi želimo biti sjeme i sol ove zemlje.“ Potrebno nam je duboko pouzdanje i ustrajnost u Boga kako bismo sve što činimo činili njemu na slavu, a ljudima na korist. Koliki je dar Božjega duha imao blaženi Alojzije Stepinac govori njegovo geslo: „U tebe se, Gospodine, uzdam!“
Drugoga dana trodnevnice, 24. srpnja, predslavitelj misnoga slavlja bio je vlč. Luka Ćosić, župni vikar Župe Duha Svetoga u Slavonskom Brodu. Tumačeći tekst navještenoga evanđeoskog ulomka, vlč. Ćosić u svojoj se homiliji pita koliko i mi u svojem svakodnevnom vjerničkom životu tražimo znakove Božje blizine. Gospodin nam je, pak, blizu „u sakramentima Crkve, u kojima prepoznajemo živoga Boga.“ Promatrajući svetu Anu i Blaženu Djevicu Mariju, nastavlja, prepoznajemo u njima „strpljivost svakodnevice u kojoj su obje mogle prepoznavati skroviti Božji glas.“ I same su postavljale pitanja koja i mi postavljamo u svakodnevnim situacijama, pitanja o pouzdanju u Boga u svojim životima. Ovaj svijet mjesto je Božjeg očitovanja, ali je i mjesto gdje nas zlo odvraća od Boga. Sveta je Ana, zaključuje vlč. Ćosić, doprinijela Božjem planu spasenja preko svoje kćeri Blažene Djevice Marije, i u najmanjoj je stvarnosti prepoznala prisutnost Božju.

Treći je dan trodnevice, 25. srpnja, misno slavlje predvodio fra Ivo Martinović, provincijal franjevaca trećoredaca glagoljaša. Potaknut evanđeoskim ulomkom svoju je homiliju započeo govorom o majci sinova Zebedejevih, koja, kako slušamo iz evanđelja za blagdan svetog Jakova, vodi dvojicu svojih sinova sa sobom i za njih se zauzima „preko reda“. Ovaj zbunjujući stav jedne žene i majke koja pristupu Isusu u poniznosti i moli za svoje sinove ujedno je stav svih majki i očeva koji za svoju djecu traže ono što je dobro i ono što im život treba učiniti lijepim, sretnim i blagoslovljenim. Isus nam poručuje da je svoje misli potrebno usmjeriti na Oca, pa tako govori i majci sinova Zebedejevih : „Sjesti meni zdesna ili slijeva – to nisam ja vlastan dati, to je onih kojima je pripravio moj Otac.“ Isus nam želi posvijestiti onu neprocjenjivu dimenziju koja je važna za nas, a ta je da je Isus gospodar života. Fra Ivo Martinović nastavlja dalje i kaže kako „Isus želi da usmjerimo svoj pogled na Oca, Boga, i da ne zaboravimo Onoga koji ga je poslao.“ Osvrćući se i na tekst Druge poslanice svetog Pavla Korinćanima, fra Ivo Martinović naglašava važnost zahvaljivanja Bogu na svim razinama i kaže kako je „život najveći dar koji smo dobili od Boga kao nagradu.“ Svoju homiliju zaključuje mišlju o nepokolebljivoj vjeri u Boga koja je zajednička i Blaženoj Djevici Mariji i svetoj Ani, a koja se očituje na putu „redovite vjere“, poniznosti, darivanja i služenja.

Svečano euharistijsko slavlje na sam blagdan 26. srpnja predslavio je mons. Ivica Petanjak, biskup Krčke biskupije. U svojoj je homiliji biskup istaknuo kako se već i u imenima svetaca koje danas slavimo događa cjelokupna povijest spasenja. Naime, značenje imena Joakim je „Bog je onaj koji pomaže“, a (H)Ana da je „Bog milosrdan“. Sa svakim od nas, nastavlja dalje biskup Petanjak, Bog ima plan, te iz toga proizlaze zaključci za naš život. Najprije je riječ o molitvi koju je potrebno uvesti u obiteljski život. Nadalje, Bog sam određuje da neka mjesta postaju sveta i hodočasnička. Obraćajući se prisutnim vjernicima, kaže kako je hodočašće poput života u vjeri. „Bog te prati u tvome životu, a ti ne znaš što će se na tom putu događati. Ideš korak po korak.“ Na kraju svoje homilije, ističe važnost obitelji koja se razvija, u kojoj se djeca odgajaju, pa tako napreduje i društvo.
Na kraju misnoga slavlja, župnik Župe svetog Josipa Radnika u Belišću fra Marko Neretljak uputio je riječi zahvale mons. Ivici Petanjku za njegov dolazak, subraći koja su predslavila sveto trodnevlje, svećenicima Valpovačkog dekanata koji su ispovijedali tijekom svih ovih dana, pjevačkom zboru na animiranju svetih misa, ministrantima, Bratovštini sv. Ane iz Bistrinaca te na kraju hodočasnicima na dostojanstvenom slavlju tijekom dane trodnevnice i proslave samog blagdana.
Po završetku misnog slavlja uslijedio je blagoslov djece i roditelja te posvetna molitva svetoj Ani.

Marija Jelkić

sv. Ana 2023