Proslavljen patron župe sv. Josipa Radnika u Belišću

02. 5. 2018.

Župa sv. Josipa Radnika u Belišću, na svetkovinu sv. Josipa Radnika, svečano je proslavila crkveni god i nebeskog zaštitnika te obljetnicu posvećenja župne crkve. Proslavi je prethodila trodnevna priprava koju je predvodio dr. sc. Josip Bošnjaković, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu i psihoterapeut.

Prvog dana trodnevnice, nakon euharistijskog slavlja, održana je tribina pod naslovom: „Biti vjernik, muž, poduzetnik i političar – u isto vrijeme“, voditelj tribine bio je mladi poduzetnik Kristijan Šimičić. U polusatnom izlaganju posvjedočio je okupljenima kako je uz Boga i svakodnevnu molitvu te sudjelovanje na euharistiji itekako moguće u isto vrijeme biti vjernik, muž, poduzetnik i političar. Posebno dojmljiv i obogaćujući bio je Šimičićev govor o iskustvu traženja Boga te vjere u Božju providnost i kad u životu ne ide onako kako smo mi sami isplanirali.

Drugog dana trodnevnice, također nakon euharistijskog slavlja, prof. Marijan Jakubin predstavio je idejno rješenje za vitraje župne crkve u Belišću. Kroz kratku prezentaciju, prof. Jakubin je zainteresiranim vjernicima detaljnije predstavio idejno rješenje. Naime, na sedam prozora na istočnoj strani crkve ugradili bi se vitraji na kojima bi bili simboli sedam sakramenata.

Posljednji dan trodnevnice, predsjedatelj euharistijskog slavlja prof. Bošnjaković održao je predavanje: „Budi hrabar i istinoljubiv“. Na temelju usporedbe dvaju Josipa predavač je iznio karakteristike koje bi trebale krasiti očeve u današnjem trenutku. Predavanje je završilo pjesmom uz gitaru.

Na samu svetkovinu sv. Josipa Radnika svečanim euharistijskim slavljem predsjedao je vlč. Zvonko Mrak, župnik župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije iz Valpova. U koncelebraciju, uz fratre iz Belišća bili su fratri trećoredci iz Odre i Gračana te braća svećenici iz valpovačkog, baranjskog i donjomiholjačkog dekanata. U prigodnoj homiliji predsjedatelj vlč. Mrak istaknuo je kako: „Josipovo svakidašnje poslovanje i rad nije bio samo čisto naprezanje, već spremnost služenja u vjernoj poslušnosti tajni utjelovljenja Sina Božjega i djela otkupljenja, a to bi trebao biti smisao svakog kršćanina… Josip je bio dobro upućen u Božje djelovanje među ljudima. On je znao ocijeniti koji mu to duh govori. To znači da je bio čovjek pobožan, da je znao razlikovati duhove i uvijek ići pravim putem. On je očito imao duboki, raznovrstan, bogat i osebujan nutarnji život. Josipov život danas stoji pred nama kao veličanstveno duhovno umjetničko djelo. Diveći se njemu, gledajući kako je živio, mi postajemo plemeniti, sposobni i sami biti umjetnici života, ali i stvarati za novi život. Zato je on ne samo naš zagovornik nego i uzor našega života.“  Na svečanoj euharistiji pjevali su članovi Crkvenog pjevačkog društva MIR iz Belišća.

fra Dario Mican, TOR