Provincijsko ljetovanje mladih na Glavotoku

26. 8. 2018.

U ponedjeljak, 20. kolovoza 2018. godine osmero belišćanskih framaša, zajedno sa svojim duhovnim asistentom, fra Dariom Micanom, u ranojutarnjim satima zaputilo se na Glavotok. Na svoj cilj stigli su u popodnevnim satima. Na ljetovanju mladih, osim nas, sudjelovali su mladi iz Kloštra Podravskog te Gračana. Uslijedio je ručak i smještanje u sobe te popodnevno kupanje. Nakon večere mladi su zajedno izmolili krunicu te uz gitaru nastavili druženje sve do odlaska na počinak. Svaki dan sadržavao je: jutarnju svetu misu, molitvu časoslova, pobožnost krunice ili klanjanje pred Presvetim, slobodno vrijeme za kupanje, druženje te odmor.

Utorak smo započeli sa svetom misom koju je predslavio fra Marin Matančić.  Nakon mise uslijedilo je kraće predavanje fra Mirka Miškovića o samom samostanu sv. Marije u kojem boravimo ovih dana. U popodnevnim satima uputili smo se na Porat gdje nas je dočekao fra Josip Vrdoljak. Posjetili smo samostanski muzej i tako upoznali bogatu povijest ovoga drevnog samostana (sv. Marije Magdalene). Večernju molitvu molili smo zajedno s časnim sestrama sv. Križa koje su na Portu, a onda smo druženje nastavili na Glavotoku.

Srijeda ništa manje zanimljiva, nego prethodni dan. Nakon jutarnje svete mise koju je predslavio fra Dario Mican, uslijedilo je tematsko predavanje. Tema predavanja bila je „Tetoviranje i katolička vjera“, a predavač je bio fra Dario Mican. Svatko od mladih, mogao je reći svoje mišljenje o navedenoj temi i naravno postaviti pitanje. Poslije ručka uslijedio je kraći odmor. U poslijepodnevnim satima u posjet mladima došle su časne sestre, Milosrdne sestre sv. Križa s kojima su mladi dan prije molili večernju molitvu. Sestre su ispričale povijest svoje zajednici te svoj put poziva na koji ih je Gospodin pozvao. Druženje je nastavljeno u samostanskom dvorištu u veseloj i opuštenoj atmosferi. Nakon kupanja u moru i sunčanja na plaži, molitve časlova i večere bilo je klanjanje pred Presvetim. Klanjanje je predvodio fra Marko Neretljak.

U četvrtak svetu misu predslavio je fra Marko Neretljak. Iza doručka odlazi se na plažu kako bi se iskoristilo slobodno vrijeme za odmor tijela, a u popodnevnim satima posjetili smo grad Krk. Dolazimo do samostana sv. Franje, u kojem žive i djeluju franjevci trećoredci glagoljaši, gdje nas domaćin fra Joso Živković upoznaje s poviješću samostana i crkve. Prošetali smo do centra grada Krka i uživali u slobodnom vremenu koje je svatko iskoristio na način koji je sam želio. Stižemo do krčke katedrale, gdje je domaćin bio prof. Franjo Velčić koji nam je govorio o povijesti katedrale i biskupu Antunu Mahniću. Razgledali smo riznicu, a potom se vratili u samostan gdje nas je čekala večera, janjetina 😍. Nakon večere, zajedno s fratrima uz gitaru i pjesme nastavljamo druženje.

U petak svetu misu predslavio je župnik iz Kloštra Podravskog, fra Ivan Široki. Fra Ivan je imao temu predavanje „Euharistija“. Potom se razilazimo u skupine kako bi izmjenili iskustva vezanu uz temu i odgovorili na pitanja za razmišljanje. Nakon odmora, odlazimo zadnji put na ovogodišnjem ljetovanju na plažu, gdje uživamo u ljepotama čistog mora i ugodnog sunca. Iza molitve i večere na red dolazi križni put koji predvodio fra Marko Neretljak. Ispod naše pinije, predstavnici izlažu svoje radove iz skupina od prijepodneva te jedni druge u nekim stvarima nadopunjujemo. Kraj susreta bio je zaključen s razgovorom kako nam je bilo, što (ne) bi mijenjali i slično.

U subotu, nakon doručka svatko se uputio svojim domovima pun dojmova, iskustava i neizbrisivih uspomena. Svako srce bilo je još više ispunjenije nakon ljetovanja! 😊

Katarina Sopek, FRAMA Belišće