Raspored pohoda i blagoslova obitelji 2020./2021.

18. 12. 2020.

NAPOMENE UZ POHOD I BLAGOSLOV OBITELJI

† Na sastanku svećenika Valpovačkoga dekanata 15. prosinca 2020. g., kojemu pripada i naša župa, zaključeno je da će se i ove godine ići u blagoslov obitelji, naravno uz poštivanje epidemioloških mjera. Godišnji blagoslov obitelji povlašteno je mjesto susreta između crkvenih pastira i povjerenih im vjernika u kojemu, u povezanosti s božićnim vremenom kao vremenom proslave Božjega silaska među ljude, vjerničke obitelji prepoznaju otajstveni Gospodnji „silazak“ u njihovu stvarnost, u svakodnevnicu obiteljskoga života koja biva preobražena Gospodinom. Zato je slavlje blagoslova obitelji važno i za ovaj trenutak kao obnova naše nade u Gospodina koji je nekoć uzeo naše tijelo i proživio sve patnje ljudskoga života sve do smrti. Naravno, u potpunosti razumijemo sve one koji ne bi željeli primiti blagoslov u okolnostima sadašnjega trenutka te ih pozivamo da nam se na vrijeme jave kako bismo izbjegli moguće „nezgodne“ trenutke.

† Blagoslov obitelji započinjemo ujutro od 9.00 sati. Molimo obitelji da nastoje osigurati blagoslov svoga doma, ako je to ikako moguće, u vrijeme predviđeno ovim rasporedom. Blagoslov završava kada se prođu sve predviđene ulice i obitelji za taj dan.

† Od 26. prosinca 2020. g. do 12. siječnja 2021. g. u blagoslovu će sudjelovati sljedeći svećenici:
fra Branko Janjić, župnik
fra Tomislav Vrsaljko, župni vikar
fra Mirko Mišković, župni vikar
fra Dario Mican, pastoralni pomoćnik
fra Marko Neretljak, pastoralni pomoćnik

† Svećenici će nastojati držati se ovoga rasporeda. Ako neke obitelji iz nepredvidivih razloga ne uspijemo pohoditi, naknadno ćemo ih pohoditi prema dogovoru.

† Svi smo svjesni kako je ove godine situacija uslijed pandemije koronavirusa teža i složenija te da zahtjeva od nas veliki oprez koji se odnosi i na obred blagoslova obitelji. Najprije ističemo kako smo nas trojica (fra Branko, fra Tomislav i fra Mirko) tijekom mjeseca listopada preboljeli bolest izazvanu koronavirusom te su liječnički testovi pokazali prisutnost antitijela u našim organizmima. Epidemiolozi i drugi stručnjaci u medicini smatraju da osobe koje su preboljele spomenutu bolest sljedećih nekoliko mjeseci ne mogu prenositi niti primiti zarazu. Ipak to nikoga od nas ne ispričava od brige za odgovornost i ponašanje sukladnoj postojećoj situaciji.

Molimo sve one koji će sudjelovati u blagoslovu obitelji da tijekom obreda nose zaštitne maske. Također bilo bi dobro da prostorije budu prozračene te da za vrijeme cijeloga obreda postoji protok zraka. Izbjegavat će se sve vrste kontakta i dodirivanja. Ukoliko netko osjeća simptome ili je u izolaciji, molimo da odustane od blagoslova za taj dan i neka se prijavi za naknadni blagoslov.

† Neredovitost situacije zahtjeva od nas i određenu neredovitost u obrednoj strukturi blagoslova obitelji. Ove će godine slavlje blagoslova obitelji uključivati samo kratki navještaj Božje riječi, molitvene zazive i sam blagoslov. Svećenici će sa sobom nositi blagoslovljenu vodu i jedino će nju rabiti u obredu. Ove godine u slavlju ne će sudjelovati ministranti.

† Molimo obitelji koje su se prijavile za blagoslov da na dan blagoslova zatvore pse jer zbog neugodnih iskustava proteklih godina ne ćemo ulaziti u domove gdje su psi pušteni.

† Svećenici svake godine kod blagoslova obitelji popisuju župljane kako bi imali što bolji uvid u život i statistiku župne zajednice. Od srca vam zahvaljujemo za vašu suradnju, a svi prikupljeni podatci ostaju pod službenom odnosno uredskom tajnom. Popis se redovito ažurira što se posebno odnosi na obitelji koje nekoliko godina zaredom ne nalazimo u njihovim domovima.

† Redovito se uoči blagoslova obitelji postavlja pitanje kada i koliko doprinijeti za crkvene potrebe. Radi mira vaše savjesti i naše transparentnosti, treba i o tom pitanju progovoriti. Franjevci nikada nisu i ne će pri blagoslovu obitelji tražiti novac ili druga materijalna dobra. Darovati prilog stvar je vaše dobre volje i osjećaja, a iznad svega znak vaše ljubavi i privrženosti Crkvi i župnoj zajednici. Vrijeme i mjesto na kojem ćete darovati ono što ste odvojili na godišnjoj razini za župu i župne potrebe, birate isključivo vi sami. Istina, mnogi to rade upravo za vrijeme našeg božićnog pohoda obiteljima.

† Još nešto treba naglasiti. Mi franjevci ne primamo plaću niti bilo kakav novac iz državnog proračuna, a isto tako ne primamo nikakav novac iz Ordinarijata. Jasno je, dakle, da živimo od onoga što nam vi darujete i za to smo vam neizmjerno zahvalni.