S. Alojzina Mijatović proslavila zlatni jubilej redovničkog života

26. 8. 2019.

S. Alojzina Mijatović, redovnica Družbe sestara Služavki Malog Isusa iz zagrebačke Provincije Presvetog Srca Isusova i Marijina, podrijetlom iz župe Belišće, proslavila je u Zagrebu 14. kolovoza 2019., uoči svetkovine Velike Gospe, pedesetu godišnjicu svoga redovničkog života. S njom su isti jubilej slavile i za 50 godina služenja zahvalile i s. Ljubica Đurašin i s. Mihaela Slakoper. Na istom euharistijskom slavlju u samostanu „Betlehem“ na Kraljevcu u Zagrebu, kojem je predsjedao đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić u koncelebraaciji s tridesetak svećenika, dvije su sestre položile svoje doživotne zavjete, dvije svoje prve zavjete, a jedna je sestra, na putu prema doživotnoj odluci, obnovila zavjete na godinu dana. S. Alojzini i sestrama koje su s njom slavile zlatni jubilej za predano su služenje u Družbi i Crkvi zahvalile provincijska glavarica s. Petra Marjanović i vrhovna glavarica Družbe s. Marija Banić. Na slavlju je sudjelovao i fra Zvonimir Brusač, također podrijetlom iz Belišća.
S. M. Alojzina Mijatović rođena je 15. studenog 1951. u Bistrincima kao drugo od troje djece Marina i Vere r. Jovanić. Niže razrede osnovne škole polazila je u Bistrincima, a više u Belišću. Osjetivši Božji poziv u redovnički život, stupila je 2. lipnja 1967. u samostan sestara Služavki Malog Isusa u Zagrebu, u Novoj Vesi, uz posredovanje o. Bernarda Rubinića, prvog župnika u Belišću. U rujnu te godine ušla je u postulat, a u kolovozu 1968. u novicijat, u Samostan Betlehem u Zagrebu, na Kraljevcu. Prve redovničke zavjete položila je na svetkovinu Velike Gospe 1969. na Kraljevcu, a doživotne na istu svetkovinu 1975. u Dubrovniku.
U svom je redovničkom životu i djelovanju obnašala dužnost kuharice i pomagala u kućnim i sakristanskim poslovima u svojoj provinciji i drugim crkvenim ustanovama. Djelovala je kao vrsna i brižna kuharica u zajednicama i samostanima provincije u Samoboru, Krašiću i Zagrebu (Sv. Jeronim, Retkovec, Nova Ves, Kraljevec, Naumovac ‒ vrhovna uprava). Istu je službu obavljala je i u kapucinskom samostanu sv. Mihaela u Zagrebu (Dubrava), franjevačkom samostanu u Samoboru i Vojnom ordinarijatu u Zagrebu. Od prošle je godine na toj službi u samostanu u Novoj Vesi u Zagrebu, sjedištu Provincije.
Za djelovanja u samostanu na Kraljevcu bila je i predstojnica tog samostana, prije i za vrijeme Domovinskog rata. Taj je samostan 1991. primio više od trideset prognanika iz istočne Slavonije od kojih su neki u njemu ostali i sljedećih godina, sve do 1995. (Z. B.)