Slavlje obećanja u Franjevačkoj mladeži

27. 4. 2023.

U subotu 22. travnja 2023. g. u crkvi sv. Josipa Radnika održala su se obećanja Frame Belišće. Framaši iz cijelog Osječkog područnog bratstva počeli su dolaziti oko 17 sati, a već se tada mogao čuti smijeh i ugodni razgovor starih prijatelja. Kao što je najavljeno u pozivnici, toga su dana svi putevi vodili samo na jedno mjesto, u Belišće, gradić na istoku Lijepe naše. Svojim su dolaskom slavlje obećanja uvećali framaši iz Frame Tvrđa sa svojim duhovnim asistentom fra Ivanom Ivankovićem, framaši iz Frame Požega s fra Antonijem Kirinom, framaši iz  Frame Otok, Frame Slavonski Brod, framaši iz Frame Vukovar s fra Matijom Marijićem, framaši iz Frame Vinkovci, framaši iz Frame Vukovar-Borovo naselje s fra Mislavom Lukačevićem i Frama Našice s fra Vinkom Brkovićem.

Euharistijsko je slavlje započelo u 18 sati, a predvodio ga je fra Matija Marijić, duhovni asistent OPB-a. Misno su slavlje animirali članovi zbora Franjevačke mladeži Belišće, kojima se pridružio sav puk. Nakon ulazne pjesme sve je prisutne pozdravio fra Marko Neretljak, duhovni asistent Frame Belišće te, kratkim govorom, svima zahvalio na dolasku i pozvao nas da ostanemo ustrajni u svojoj vjeri. Prije fra Matijinog tumačenja evanđelja, framaši su izrekli svoje: „Evo me“, i tako pokazali želju za služenjem Gospodinu u bratstvu Franjevačke mladeži. Fra Matija je u svojoj homiliji objasnio što to znači „obećati“, a samo je tumačenje povezao s ovogodišnjim citatom. Ove su godine obećanja održana pod geslom „Ostani s nama, Gospodine“ (Lk 24, 29). Rekao je kako je važno vjerovati u svoje obećanje, ali i vjerovati u sebe jer je Bog uvijek uz nas. Nakon homilije svoja je obećanja obnovilo osam framaša, dok ih je po prvi put dala jedna framašica. Framaši su obećali da će, potaknuti Božjom milošću, tijekom godine dana slijediti sv. Franju te da će se spremno odazvati na svaki poziv dobra. Svaki je framaš, kao uspomenu na ovaj dan, dobio tau – simbol Frame i Trećeg franjevačkog reda u  cijelom svijetu. Svakom je obećaniku čestitao fra Marko, a nakon njega i mjesna predsjednica. Prije samog završetka slavlja framašima, duhovnim asistentima i svima prisutnima obratila se mjesna predsjednica Klara Stanković poticajnim riječima. Članovi zbora na koncu euharistijskoga slavlja otpjevali su pjesmu u skladu s geslom obećanja, Ostani s nama.

Neformalni dio započeo je odmah po završetku misnog slavlja kada su framaši otplesali svoj poznati ples. Druženje se nastavilo u sporednoj Dvorani bl. Alojzija Stepinca gdje su framaši mogli uživati u pripremljenom skeču i zajedništvu. Upravo je to zajedništvo nama bilo najljepše, povezanost duhovnih asistenata i framaša, ali i framaša međusobno. Skeč koji su framaši pripremili povezan je s Lukinim evanđeljem i citatom obećanja. Predstavili su dvije strane današnjice – svjetovnu i duhovnu. Svjetovnu su stranu predstavljali mladi željni izlazaka i zabave uz alkohol i glazbu, a duhovnu su stranu predstavljali mladi koji slijede Krista. Framaši su dokazali da se te dvije strane mogu povezati i da, i mladi željni zabave, svoj mir mogu pronaći u Frami. Nakon igrokaza, framaši su se družili, okrijepili, pjevali i zabavljali, baš kao i oni u prikazanom igrokazu. U večernjim satima svi su se sa svojim duhovnim asistentima zaputili kući radosna srca, s puno novih iskustava i poznanstava.

 

(tekst: Leonarda Sudar; foto: Krešimir Šarčević)