Svečano otvorenje izložbe akademskog slikara Davorina Radića

27. 8. 2020.

Župa sv. Josipa Radnika – Belišće i Grad Belišće pozivaju sve ljubitelje umjetnosti na otvorenje izložbe slika „Fragmenti“ akademskog slikara Davorina Radića. Svečano otvorenje bit će u petak, 4. rujna 2020. g., ispred zgrade Gradske uprave u Belišću s početkom u 18:00 sati. Voditelj programa je prof. Branko Matišić, a u glazbenom dijelu nastupit će gudački kvartet. Izložba će biti otvorena do 30. rujna 2020. g. Ulaz slobodan.

O slikaru:
Davorin Radić rođen je u Hrvatskoj Kostajnici 15. veljače 1957. godine. Slikarstvo je diplomirao na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti 1983. godine u klasi Vasilija Jordana. Poslije diplome suradnik je Majstorske radionice Ljube Ivančića i Nikole Reisera (1983. – 1985.). Profesor je na zagrebačkoj školi primijenjenih umjetnosti od 1986. godine. S kolegama, slikarima i glazbenicima, 1998. utemeljuje grupu Contra, koja iste godine ostvaruje istoimenu jedinstvenu likovno-glazbenu mapu. O njegovu opusu objavljene su monografije iz pera Đure Vanđure 1997., Josipa Škunce 2002., Stanka Špoljarića 2006., Dunje Horvat 2009., Ivanke Reberski 2013., Ivanke Reberski 2016. Za stvaralačka postignuća 1999. godine odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Prva cjelovita retrospektiva stvaralaštva Davorina Radića izložena je u Modernoj galeriji, u sklopu ciklusa „Slikarske retrospektive Moderne galerije“. Imao je osamdeset samostalnih izložbi. Davorin Radić živi i djeluje u Zagrebu.

U monografiji je Đuro Vanđura zapisao: „Davorin je slikar mitologije, budući da se neprestano kreće po prostorima stvaranja. Svaka stvaralačka ideja nastala je u nekom prostoru, jer je on bio sve prije svega. Tamo po Arkadijama, Olimpima, ili nekim petim gorama, stoluju oni koji stvaraju. Stvaranje je Bogu mio posao, pa su mu slikari osobito draga bića. Tada Davorin napušta mitologiju personificiranih sila i energija, pa pogled okreće malo u stranu, prema mitologiji slikarstva. On stvara novi svijet, svijet slikarskih perspektiva, volumena i oblika.“

Katalog izložbe Davorin Radić – Belišće