Svečano otvorenje izložbe akademskog slikara Gorana Petrača „Boje krajolika“

07. 12. 2019.

Župa sv. Josipa Radnika – Belišće i Grad Belišće , u prigodi obilježavanja programa „Advent u Belišću“ pozivaju sve zainteresirane na otvorenje izložbe slika „Boje krajolika“ akademskog slikara Gorana Petrača. Svečano otvorenje bit će u petak, 13. prosinca 2019. g., u predvorju Gradske uprave Belišće s početkom u 19:00 sati. Voditelj programa je prof. Branko Matišić, a u glazbenom dijelu nastupit će gudački kvartet. Izložba će biti otvorena do 7. siječnja 2020. g. Ulaz slobodan.

Goran Petrač (Ludbreg 1961.)

Goran Petrač rođen je u Ludbregu 1961. godine. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Vasilija Josipa Jordana. Petrač unutar hrvatske suvremene likovne produkcije slovi kao nastavljač oniričkog slikarstva. Odlikuje ga visoka razina slikarskog umijeća, na mah prepoznatljiv duktus i uzvišeno motrište njegovih pikturalnih spoznaja svijeta i sebe samoga u letu iluzionističkih kazivanja. Figuralne kompozicije usred žitnih polja, slike metamorfoza ljudskih tijela, pejzažni prospekti, svjetlosni refleksi dalekih obzorja i mikrostrukture kamenih zapisa, motivi su koji ispunjavaju metafizički prostor Petračeva slikarstva. Prizori nabijeni zavičajnim znakovljem i kadrovi uzbibanih oranica s reljefno modeliranom grudom kruha slike su umjetnikova putavanja u iskon postanka.
Petrač je jedan od osnivača slikarske grupe „Contra“ sa kojom intenzivno surađuje i izlaže od osnutka 1998. godine pa sve do danas. Profesionalni put ga vodi ivan granica naše domovine, Hrvatske, te se pojavljuje samostalno izložbom u Münchenu već 1995. i na skupnim izložbama u nekoliko Europskih gradova. Treba izdvojiti sudjelovanje na Rimskom Biennalu 2016. godine gdje je i nagrađen posebnom nagradom i priznanjem za svoje slikarstvo. Iste godine prisustvuje općoj audienciji Pape Franje kao član delegacije grada Ludbrega, kojom prigodom je u ime grada Papi poklonjena njegova slika „Skidanje Isusa sa križa“. O njegovom opusu opsežnu monografiju napisao je Stanko Špoljarić 2013. godine.

Katalog izložbe “BOJE KRAJOLIKA” Gorana Petrača