Svetište Sv. Ane na Dravi

Najstariji sakralni objekt i spomenik ovog mjesta je poklonac s kipom sv. Ane – „muratta“ (uzidan) u stup koji je prema podacima iz arhiva Mađarske biskupije Pečuh podigla 1797. godine Ana illustrissima Prandau Pejačević, grofica iz Valpova. Poklonac je izgrađen u vidu stupa s pravokutnim otvorom kojega zatvara rešetka od kovanog željeza iz vremena bidermajera. Nestručno je obnovljen 1934. godine. Skroman je rad domaćih majstora i rijetko očuvan primjer ove vrste poklonca iz XVIII. stoljeća u ovim krajevima.

Pored poklonca nalazio se izvor iznad kojeg je 1928. godine Josip Darmati iz Bistrinaca sagradio bunar. Ovo je svetište odigralo veliku ulogu u vjerskom životu Bistrinčana, ali i cijele Valpovštine jer su se svake godine na blagdan sv. Ane i Joakima prema pokloncu i izvoru pored njega slijevale rijeke hodočasnika. Ljudi su se uvijek ovamo dolazili ispovijedati i preporučiti zaštiti sv. Ane, „majke Božje Majke“. Pobožnost prema svetici osobito je poticao o. Bernardo Rubinić izdavši 1969. godine molitvenik sv. Ane namijenjen katoličkim ženama. Tijekom ratne 1994. godine filijalni Crkveni odbor na čelu s Milanom Siplom i tadašnjim župnikom Mirkom Kraljem započinje akciju mještana da se za 200. godišnjicu poklonca sv. Ane svetište uredi i sagradi crkva, te nakon što zbog rata slavlja u svetištu nije bilo dvije godine, ono bude ponovno održano. Tijekom 1995. godine izvršene su pripreme, a sljedeće godine sagrađena je i crkvica uz posvetu kamena temeljca.

Crkva zauzima površinu od 153 metara kvadratnih, toranj je visine 12,5 metara, a zvono težine 180 kg. U svetištu se nalazi lijepi kip svete Ane koji je izradio kipar Borislav Bojanić iz Belišća. Svetište je triptihom s motivima iz života sv. Ane i Joakima ukrasio Ivan Francuz, slikar iz Marijanaca. Na blagdan sv. Ane i Joakima 26. srpnja 1997. godine crkvicu je u veličanstvenom slavlju blagoslovio Ćiril Kos, đakovačko – srijemski biskup u mirovini.

Pater Josip Antolović dugi je niz godina gajio želju za osnutkom bratovštine u čast sv. Ani. Godine 1998., uoči proslave blagdana sv. Joakima i Ane, ova je bratovština i zaživjela. Bratovštinu sv. Ane čini dvadesetak Bistrinčana koji se brinu za uređenje i održavanje svetišta, ali isto tako i za uređenje i održavanje crkve u Bistrincima. Godine 2000. obnovljen je i poklonac, a obnovio ga je Bistrinčanin Darko Tivanovac uz pomoć nekolicine mještana.