Svetkovina Presvetoga Srca Isusova proslavljena u svetištu svete Ane

15. 6. 2024.

U svetištu svete Ane u Bistrincima u petak 7. lipnja 2024. godine proslavljena je svetkovina Presvetoga Srca Isusova. Večernje euharistijsko slavlje predslavio je fra Drago Perković, OFM, iz samostana Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kreševu. Nakon naviještenoga evanđelja fra Drago je u svojoj homiliji naglasio kako mjesec lipanj započinje „lijepim svetkovinama“, počevši od svetkovine Presvetoga Srca Isusova, zatim spomendana Bezgrješnoga srca Blažene Djevice Marije, a ubrzo ćemo slaviti i spomendan svetog Antuna Padovanskog, svetkovinu Rođenja svetoga Ivana Krstitelja, te, krajem lipnja, i svetkovinu apostolskih prvaka svetoga Petra i Pavla. Kada su bili „najveći poslovi na zemlji“, nastavlja dalje fra Drago, Crkva je uvela ove svetkovine i spomendane i tako naglasila njihovu socijalnu stranu, kako bi vjernik – u duhu svoga kršćanskoga identiteta – zastao, proslavio i zahvalio na svemu onome što mu Bog daje.

Svetkovina Presvetoga Srca Isusova osnažuje naša „duhovna srca“ iz kojih izlaze lijepa djela i odgovornost, satkani na otajstvu Kristove muke, smrti i uskrsnuća. Ova nas slavlja i okupljanja čine sigurnijima i odgovornijima kako bismo išli za Kristom koji nas vodi, usmjerava i daje nam snagu. „Tu Božju Riječ pokušajmo unijeti u svoj život, kao i u živote naših obitelji“, zaključuje fra Drago. Na kraju misnoga slavlja fra Drago je zahvalio domaćinima i zazvao Božji blagoslov na sve okupljene vjernike. Misno slavlje pjesmom je animirao Mješoviti župni zbor Župe svetoga Josipa Radnika u Belišću na čelu sa s. Alemkom Štefanko. Napomenimo da su naši fratri, župnik fra Marko Neretljak i župni vikar fra Mirko Mišković, tada nazočili molitveno-glazbenome programu u katedrali svete Terezije Avilske u Požegi, uoči biskupskog ređenja mons. Ive Martinovića.

Zajedništvo naših župljana i hodočasnika nastavilo se nakon misnoga slavlja uz čašćenje slanim i slatkim zalogajčićima koje su pripremile naše vrijedne župljanke. Posebnu zahvalu upućujemo Bratovštini svete Ane, a osobito g. Stjepanu Anušiću te bračnome paru Ivanki i Stanku Majeriću koji su se pobrinuli za srdačan i topao doček naših gostiju.

Treba naglasiti da je ovo euharistijsko slavlje dio programa hodočasnika Srednje Bosne pod nazivom Hodočašće u Slavoniju, Baranju i Mađarsku, koje je organizirano od 7. do 9. lipnja 2024. godine pod vodstvom spomenutoga fra Drage. U njemu su sudjelovali vjernici župa Kiseljak, Kreševo, Busovača, Vitez, Zenica i Novi Travnik. U sklopu hodočašća vjernici su prvi dan posjetili i obišli Osijek, Valpovo i Belišće i zaključili ga svetom misom u svetištu svete Ane. Drugog dana bio je planiran cjelodnevni izlet u Mađarsku gdje bi se obišlo i razgledalo svetište Mariagyud te grad Pečuh. Posljednjeg dana hodočašća, nakon jutarnje mise u Valpovu, hodočasnici su se uputili u Osijek u kojem su obišli Tvrđu, a poslije ručka posjetili su vinariju u Kutjevu.

 

(tekst i foto: Marija Jelkić)