Svijećnica: Međunarodni dan pokreta zajednica “Vjera i svjetlo”

04. 2. 2023.

U četvrtak 2. veljače obilježili smo blagdan Prikazanja Gospodinova, poznat i kao Svijećnica. Taj blagdan se obilježava i kao Dan Bogu posvećenih osoba, a slavi se i kao Međunarodni dan Pokreta zajednica „Vjera i svjetlo“.

Belišćanska Zajednica “Betlehem” proslavila je blagdan u zajedništvu sa svojim župljanima. Svetu misu u 18 sati služio je belišćanski župnik i duhovnik zajednice fra Marko Neretljak. Članovi su se okupili pred župnom crkvom sv. Josipa Radnika i ušli u svečanoj procesiji. Nakon blagoslova svijeća članovi zajednice svjetlo su proširili cijelom dvoranom i bili aktivno uključeni u svetu misu. Svečanost je svojim pjevanjem uveličao Mješoviti župni zbor pod vodstvom s. Alemke Štefanko.

Fra Marko je vrlo nadahnuto govorio u svojoj propovijedi. Istaknuo je da onaj tko je spreman služiti i biti ponizan do kraja, može osvijetliti i najveću tamu u svakom čovjeku, ma koliko tame u njemu bilo.

Majka Marija, prilikom prikazanja svoga sina Isusa u hramu, čula je nimalo lijepe riječi starca Šimuna: “I tebi će samoj mač probosti dušu.”Ipak te ju riječi nisu obeshrabrile. Vjerovala je da je u Božjim rukama. Iz Božje ruke je bila spremna prihvatiti sve, pa i bol i patnju. Sve što je proživljavao Isus i ona je duboko proživljavala u svom srcu. Zato roditelji u „Vjeri i svjetlu“ svoju bol zbog svoga djeteta mogu sjediniti s Marijinom i tako se suživjeti s njom. S Isusom i Marijom bol i patnja za nas u „Vjeri i svjetlu“ poprima svoj jedini i pravi smisao. Polako, u zajedništvu idemo prema Svjetlu svijeta, našem Spasitelju i prijatelju Isusu Kristu i bol se pretvara u radost.

Nakon popričesne molitve pročitano je pismo međunarodnog koordinatora Pokreta zajednica „Vjera i svjetlo“ Raula Izquierda Garcie. U pismu, uz čestitku, naglašava da trebamo biti svjetlo u današnjem svijetu. Isus nas na to poziva, stoga je to poslanje i obveza. “Naše zajednice su mjesta u kojima smo pozvani na stvaranje snažnih ljudskih odnosa, u kojima smo pozvani staviti osobe s intelektualnim teškoćama u središte našeg srca. Pozvani smo zbližiti se i živjeti kao Isusovi prijatelji, slaveći zajedno našu vjeru i svaki događaj života, radostan ili bolan. Pozvani smo ljubiti jedni druge kao što je to Isus činio, u duhu služenja i samo-darivanja  koje nam je pokazao u pranju nogu. Pozvani smo prepoznati i ljubiti našu krhkost i slomljenost, dopustiti Bogu da ga njeguje i da nas iscijeli njegova Ljubav. Pozvani smo živjeti u nadi i radosti, čak i usred poteškoća“, ističe u pismu.

Potiče nas da slavimo ovaj dan u svojoj župi jer ne bi imalo smisla slaviti sami, zatvoreni u sobi, nego pozvati druge, učiniti se vidljivima, svjedočiti. Za kraj, Raul piše: „Prihvaćam svakog od svoje braće i sestara u ‘Vjeri i svjetlu’ i čestitam vam što JESTE vjera i svjetlo!“

 

(tekst: Ružica Bešenji; foto: Krešimir Šarčević)